Közélet

Még lehet jelentkezni űrhajósnak

Január 31-ig várják a jelentkezőket a magyar kutatóűrhajós programra, a kiválasztott űrhajóst pedig előreláthatólag 2024 első felében küldik majd fel a Nemzetközi Űrállomásra – mondta Ferencz Orsolya.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa beszámolt róla, hogy az elektronikus toborzással foglalkozó oldalt már több tízezren keresték fel, és több százan nyitották meg az ott szereplő jelentkezési ablakot is.

Ferencz Orsolya kitért arra is, hogy a jelentkezés nem csak egy gombnyomásból áll, hanem az egész egy folyamat. A jelentkezőnek ugyanis az egészségügyi végzettséget igazoló adatok mellett sok mást is fel kell töltenie a rendszerbe.

Első körben egy elektronikus képességfelmérés vár a jelentkezőkre, ami a pszichikai képességek mellett a szakmai képességekre is fókuszál. Később az Európai Űrügynökség vezetésével tesztelik tovább a 10-15 fősre szűkített csoportot, a cél pedig az, hogy őszre meglegyen az a négy-öt fős kontingens, amelyből később választják ki, kit küldenek a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close