Közélet

Az osztrák főváros üdvözli, hogy otthont adhat az LMBTQ-emberek sportrendezvényének

Háromszázötven bécsi óvoda kapott érzékenyítő csomagot a szivárványcsaládokról tavaly nyáron, holott nagy port kavart, amikor kisgyermekeket egy tanárnő a közösülésről női próbababával világosított fel, amelyen a gyerekek az ujjaikat is kipróbálhatták.

Botrányos szemléltetéssel páro­sított szexoktatást erőszakoltak a gyerekekre Bécsben tavaly május­ban – írta meg néhány napja a Magyar Hírlap. Ismert, hogy az egyik bécsi iskola tanárnője egy női bábuval „világosította” fel a szexualitás legapróbb részleteiről az oktatási intézmény legifjabb tanulóit. A kislányok a tan-óra keretein belül még az ujjaikat is használhatták a női próbababán. A gyerekeket sokkoló óra sajtóvisszhangja miatt a bécsi politikai vezetés ugyan vizsgálatot ígért, de az év végéig nem történt semmi, pedig nem ez volt az egyetlen hasonló akció az osztrák fővárosban.

Még nyáron Bécs városa szivárvány­családokról szóló, érzékenyítő tudásanyagcsomagot állított össze óvodák számára, mert szerintük nem lehet elég korán kezdeni az érzékenyítést. A csomagokat 350 intézményben osztották szét, az elsőt Bécs alpolgármestere, Christoph Wiederkehr személyesen adta át. A csomag többek között egy brosúrát, egy plakátot, egy, a szivárványcsaládokról szóló mesekönyvet és egy kifestőt is tartalmaz. Wiederkehr akkor kifejtette: „az egyenlőség és az elfogadás már az óvodában és az iskolában el kell, hogy kezdődjön”.

A hozzánk közel eső nagyvárosban eközben pár nappal ezelőtt politikai örvendezés fogadta azt a hírt, hogy az EuroGames játékoknak – a leszbikus, meleg, biszexuális, transz, interszexuális és queer emberek sportrendezvényének – 2024-ben Bécs fog majd otthont adni. Az osztrák alkancellár, Werner Kogler legalábbis videóüzenetben üdvözölte az intézkedést, hogy az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) előnyben részesítette Bécset a szintén pályázó Birminghammel szemben. Az osztrák indulás mögött két helyi LMBTQ-sportklub állt – számolt be róla a magyar Humenonline honlap –, de támogatta őket a város, a sportminisztérium, valamint számos sportszövetségnek és klub is.

Werner Kogler szerint Bécs ideális helyszín a játék megrendezésére, mert az osztrák főváros régóta LMBTQ-barát. Az ezúttal is megnyilvánuló Christoph Wiederkehr szerint ugyancsak „megtisztelő és örvendetes a tény, hogy az EuroGames 30 éves történetében végre Bécs adhat otthont a rendezvénynek”. Az EuroGames, amelyet minden évben más-más európai városban tartanak, így 2012-ben például Budapesten volt, minden szexuális irányultságú és nemi identitású sportoló előtt nyitva áll – magyarázza a Humenonline.

Bécsben ugyanakkor nemcsak az osztrák LMBTQ-lobbi, hanem a magyar baloldali liberalizmus is otthonra találhatott. Korábban az LMBTQ.hu számolt be arról, hogy az Osztrák Szocialista Párt (SPÖ) és a Rainbow Rose meghívására Gurmai Zita országgyűlési képviselő és a Baloldali LMBTQ Közösség képviselői részt vettek az EuroPride felvonuláson.

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close