Közélet

Mekkora legyen a gyerekszoba?

Míg a rendszerváltás táján, a ’80-as, ’90-es években sorra épültek a nagyobb családi házak – gyakran a hatvanas évek klasszikus kockaházainak emeletráépítésével -, addig napjainkban fogynak a négyzetméterek.

Mind a családi házak, mind a lakások mérete egyre kisebbé vált az ezredfordulót követően. Ennek a jelenségnek sokféle oka van, ám a család bővülésénél, költözésnél, felújításnál érdemes odafigyelni rá, hogy ezekben a kisebb méretű ingatlanokban mekkora tér is kellhet egy gyereknek.

Épülő ingatlanok esetében a helyiségek légtérfogatát – és ezáltal alapterületét – az OTÉK 253/1997 Korm. rendelet szabályozza. A 85§  (4) a) értelmében a szobákban 15 m³ légtérfogatot kell biztosítani személyenként. Ez egy átlagos 2,70 méteres belmagassággal számolva azt jelenti, hogy egy egyszemélyes gyerekszobának minimum 8 m² hasznos alapterületűnek kell lennie. Az ennél kisebb méretű helyiség pedig – még ha van is ablaka -, csak gardróbnak vagy hálófülkének minősül. Ha pedig két gyerek alszik a szobában, a Kormányrendelet szerint 2,7 méteres belmagasság esetén legalább 11,12 m² alapterületűnek kellene lennie.

Érdemes tehát a törvény által szabályozott minimális méretből kiindulni. Aki azonban látott már 8 m² alapterületű szobát, az tudja, hogy ezt a méretet még egy gyerek is villámgyorsan kinövi: iskoláskorára jó eséllyel kicsi lesz. Egy ekkora méretű szobában csak a legfontosabb berendezési tárgyak: ágy, szekrény, egy apró íróasztal fér el. Bár a gyerekszoba ideális méretét nem könnyű meghatározni, de egy 10 m²-es alapterülettel mindenképpen érdemes számolni. Egy ekkora térben már nemcsak a berendezési tárgyak férnek el, de marad hely játékra és a barátok fogadására is. Egy galériaággyal pedig tovább javítható a térkihasználás, hiszen alatta elférhet egy fiókos szekrény vagy akár az íróasztal is.

Természetesen sokan érzik a 10 m²-t még mindig kicsinek, és az ideális méret megállapításánál rengeteg múlhat az egyéni igényeken. Amennyiben például egy nagyobb méretű gardróbszekrény is helyet kap a gyerekszobában, vagy ha zenét tanul a gyerek, és kell a hely a gyakorláshoz, indokolt lehet a nagyobb szoba. Tehát az ideális szobaméret felső határa nagyjából 14-16 m²-nél lehet. Ez már az átlagosnál nagyobbnak számít, nagyon kényelmesen bebútorozható és használható. De ha szűkösek a lehetőségek, tartsd szem előtt, hogy a több kisebb szoba használati értéke mindig nagyobb, mint a kevesebb nagyobb méretű hálószobáé. És ahogy nőnek a gyerekek, ez egyre inkább igaz lesz.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close