GazdaságKiemelt

Orbán Viktor élelmiszerárstopot jelentett be!

Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán videóüzenetben.

A lépés február 1-től érvényes, hogy meddig, az bizonyára majd a kormányrendeletből derül ki. (A legvalószínűbbnek az látszik, hogy az első fél év végéig.) A hat termék a következő: kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej.

A KSH átlagos fogyasztói árai októberben a fenti termékek esetében a következők voltak: kristálycukor, kg: 261 Ft, liszt, finomliszt, kg: 203 Ft, napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft, sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft, csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft, pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft

Pontosítást igényelnek majd egyes termékek, hiszen például a húsárut, a tejet is többféle formában hozzák forgalomba (csontos, csontnélküli, laktózmentes stb.). Mindenesetre, ha egységes árak lesznek, az a különböző boltokat eltérő módon érinti majd. A beszerzési forrástól, hatékonyságtól függően eltérő árak jellemzők a boltokban – most is látni az októberi átlagáraknál alacsonyabbakat az árcédulákon.

 

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close