Közélet

Február 15-től az minősül védettnek, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg

Január 13-án sor került 2022 első Kormányinfójára, amelyen természetesen szóba került a szerdai nap folyamán bejelentett a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, csirkemellet és a 2,8%-os tehéntejet érintő élelmiszerárstop.

Gulyás Gergely elmondta: elsősorban a járványüggyel foglalkozott a szerdai kormányülésen a kormány. A fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, és a fertőzésszám megemelkedésével kell számolni. Hozzátette a miniszter ugyanakkor, hogy az omikron enyhébb tüneteket produkál az oltottaknál. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százaléka szabad a koronavírusos betegek számára. Hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges feltételek adottak, és az oltás is rendelkezésre áll. A januári oltási akciós napokat a kormány sikeresnek ítéli.

A miniszter bejelentette: a védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul, ami azt jelenti, hogy immár nem a betegségen való átesés fogja jelenteni a védettséget, hanem az oltás megléte.
Február 15-től az minősül oltottnak, aki a harmadik oltást is megkapta, vagy aki a második oltást 6 hónapon belül megkapta

Hét napra csökken felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel el lehet hagyni a karantént. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak – mondta Gulyás Gergely.
Negyedik oltást orvossal való konzultáció révén bárki kaphat, és az erről szóló rendelet még a héten meg fog jelenni – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Forrás: mandiner.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close