Gazdaság

Ellenzik a magyarok a kórházprivatizációt

Márki-Zay Péter nem csupán az egészségügyi szolgáltatók magánkézbe adását favorizálja, hanem az ellátás durva centralizációját is, ám a Századvég felmérése alapján az emberek 85 százaléka határozottan ellenzi a kórház-privatizációt.

„Vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, a fekvőbeteg-ellátásban igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban vagy akár falvakban élők közelében” – idézte fel Márki-Zay Péter októberi kijelentését miniszterelnök-jelöltté választását követően az Mfor.hu. A portál emlékeztetett arra is, hogy Márki-Zay a februári járványhullám során azt mondta, az egészségügy bedöntésével térdre lehetne kényszeríteni a kormányt – ez a megnyilvánulás is sokat elárul a baloldal jelöltjének az ágazat működéséről, illetve az egészségügyi dolgozókról alkotott elképzeléseiről.

Amint azt az elmúlt napokban megírtuk, Márki-Zay Péter korábban számtalanszor kiállt a piaci alapon működő egészségügy mellett. Szerinte csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Közölte: „A szomorú igazság az, hogy minden üzlet. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet.” Aztán meglepő fordulattal azon elmélkedett, hogy „egy üzleti vállalkozó, ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi.” Kiállt továbbá a vizitdíj és a kórházi napidíj mellett, az ezeket eltörlő népszavazást pedig szidta.

Csakhogy a baloldali miniszterelnök-jelölt által favorizált esetleges átalakításra a magyar választók nagy többsége nem vevő, a Századvég januári felmérésében a válaszadók 85 százaléka határozottan ellenezte, hogy a kórházak magánbefektetők kezébe kerüljenek. Tehát a közvélemény elutasítja a baloldal terveit az egészségügy privatizálásáról, a szolgáltatások magánszereplők részére történő kiszervezéséről. Márki-Zay Péter felvetései nem előzmény nélküliek a baloldalon, 2003-ban Medgyessy Péter, majd 2006-ban Gyurcsány Ferenc kormánya is tervbe vette az egészségügyi szolgáltatások magánkézbe történő kiszervezését – mutatott rá a kutatóintézet.

Eközben arról, hogy Márki-Zay Péter szerint „a Fideszben van néhány zsidó, csak elég kevés”, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára tegnap közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje megint vállalhatatlanra videóblogolta magát. Olyan mondatok ezek, amelyek nem kiszivárogtak valahonnan, hanem szánt szándékkal mondták őket bele a kamerába. Márki-Zay Péter ráadásul ezt úgy tette meg, mint aki még csak nem is sejti szavai súlyát és vállalhatatlanságát.”

A miniszterhelyettes rámutatott: „A közéletbe mélyen hasító mondatok alapján egyértelmű, hogy a baloldal felkent jelöltje nemcsak a szexuális irányultságot tartja számon, hanem a közéleti szereplők származását is, és ezek alapján következtetéseket von le. (…) A baloldali pártok hosszú éveket töltöttek azzal, hogy minden szélsőségesnek ítélt rezdülésre azonnal kiáltottak, petícióztak és tüntettek. Aztán eltelt egy kis idő, és nemcsak összefogtak a korábban kiátkozott listázóval, hanem nyikhang nélkül helyén hagyták a szerencsi tetűcsúszdázós jelöltet, most pedig szó nélkül tűrik az újabb listázásra utaló ámokfutamokat.”

 

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close