Gazdaság

Egy évünk maradt babaváró hitelt igényelni

Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a babaváró hitelből. A Duna House Pénzügyek felmérése szerint az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét. Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen – derül ki a Duna House közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 1.400 milliárd forintot folyósítottak a babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta. A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január-június időszak bizonyult a „leggyengébbnek”, de így is közel 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen – még úgy is, hogy átlagosan 9-10 millió forint értékben jutottak támogatáshoz a családok. Összességében a lakossági hitelállomány 10-15 százalékáért felelt a babaváró 2021 első félévében.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint, 2021 január-decembere között a babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5 százaléka költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

Az elmúlt egy évben minden eddiginél magasabb arányban költötték lakásvásárlásra ügyfeleink a Bababáváró támogatást – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan egynegyedét, vidéken pedig a felét, néha akár még a teljes összeget is fedezni tudják belőle. A babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak.

 

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close