Közélet

Így előzhető meg a cukorbetegség helyes étkezéssel

A diabétesz mellitusz, vagyis cukorbetegség egy magas vércukorszintet okozó anyagcserezavar, mely a szervezet inzulintermelésének csökkenése vagy a megtermelt inzulin hatásának elégtelensége miatt alakul ki.

Mivel a glükóz az elsődleges energiaforrásunk, a szervezet az elfogyasztott élelmiszerek többségét cukorrá bontja le. Ezen cukor felhasználását és a vércukorszint normalizálását az inzulin segíti, hiánya pedig a normálisnál magasabb vércukorértékeket idéz elő.

A cukorbetegségnek két fő típusát különböztetjük meg: 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Előbbit korábban ifjúkori cukorbetegségnek is nevezték, kialakulásának pontos oka máig ismeretlen. 1-es típusú cukorbetegségben vagy a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő, míg 2-es típusú diabétesz esetén a szervezet még termelhet ugyan elegendő inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Tíz érintettből kilenc ez utóbbi típusba tartozik, annak ellenére, hogy az esetek egy részében kialakulása kis odafigyeléssel, kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető lenne.

A mediterrán diéta elsősorban növényi alapú ételek, tehát gabonafélék, növények, zöldségek és gyümölcsök, valamint fehérjeforrásként szárnyashúsok, halak és tejtermékek napi szintű fogyasztását javasolja, de alapvető eleme az olívaolaj is. Az élelmi rostok vércukorszint-optimalizáló hatásának köszönhetően a mediterrán étrend követésével a vércukorszint monitorozására használt HbA1c-érték és a vér inzulinszintje is normalizálható. Sőt, a WHO által ajánlott napi 30 g rostbevitel és az Amerikai Diabéteszszövetség legfrissebb ajánlásában megfogalmazott irányelv: a telített zsírsavak 7% alá való csökkentése és a transzzsírsavak bevitelének minimalizálása is elérhető.

A diéta előnye továbbá, hogy a benne javasolt omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal az étrend a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul. A diéta megkezdése előtt mindenképp fontos dietetikus szakemberrel való konzultáció, hiszen egy teljesen eltérő étkezési minta után nehéz lehet az átállás. Előfordulhat, hogy a mediterrán vagy más diéta követése, az életmódváltás kevésnek bizonyulnak a diabétesz megelőzéséhez, és terápiás kezelés szükséges a megfelelő vércukorszint elérése érdekében, ezért fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás kockázata nagymértékben csökkenthető!

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close