Közélet

Varga Mihály: a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban

Magyarország úgy zárta a tavalyi évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta – írja Varga Mihály Facebook-bejegyzésében. Ez azt jelenti tehát, hogy a válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály összegyűjtött néhány tényezőt az elmúlt hónapból, ami a magyar gazdaságba vetett bizalmat erősíti:

Magyarország 430 millió dollárnyi adósságot törlesztett elő, ezzel 10 milliárd forintos megtakarítást ért el és jelentősen javította az államadósság futamidejét.

1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre, ezzel tovább nőtt az adósságfinanszírozás biztonsága.

Magyarország a világon elsőként Zöld Pandakötvényt bocsátott ki a kínai kötvénypiacon. A közel kétszeres kereslet azt mutatja, hogy a kínai befektetők jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól.

A kormány 350 milliárd forinttal emelte hazánk pénzügyi tartalékait decemberben, így Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben.

Az átütemezhető beruházásokkal a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el az idei évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja és tovább csökkenti az államadósság-rátát. Emellett a családi adóvisszatérítéshez, a 13. havi nyugdíjhoz, a 25 év alattiak adómentességéhez és a béremelésekhez szükséges források is rendelkezésre állnak.

A pénzügyminiszter elmondta, erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várunk a következő időszakban. A munkát folytatjuk! – zárja bejegyzését Varga Mihály.

 

Forrás: pestisracok.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close