Közélet

12 tünet, ami májproblémáról árulkodik

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni.

Nemcsak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak – árulta el dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.

A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór. Ehez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet – a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához. Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja valaki: állandó alhasi fájdalom, puffadás, krónikus fáradtság, étvágytalanság, nem szándékos fogyás, tartós hasmenés, hányinger, hányás, véres, túl világos vagy túl sötét széklet, gyors pulzus, ödéma a lábon, a bokán, sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

„Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni” – hangsúlyozta dr. Németh Alíz.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close