Közélet

Letiltható lesz az instagramos képek beágyazása

Az internetes hírolvasás során garantáltan mindenki napi szinten találkozik weblapokba beágyazott közösségi médiás tartalmakkal, a YouTube-videóktól az instagramos fotókon át a facebookos bejegyzésekig rutinszerűen landolnak efféle objektumok a hírekben. A közösségi portálok specifikusan támogatják felhasználói bejegyzések weblapokba való beágyazását, lekérhető tőlük a szükséges kód.

A beágyazásos praktika egyetlen baja, hogy egyes felhasználók különféle okokból nem szeretnék, ha mások be tudnák tenni ilyen módon a tartalmaikat a weblapjaikba. Jórészt profi fotósokra kell gondolni, álláspontjuk szerint a képeik csak licencelést követően használhatóak fel, teljesen függetlenül attól, hogy klasszikus módon lettek-e beszúrva a weblapokba, vagy beágyazókódon keresztül jelennek-e meg a látogatók böngészőiben.

A kettő közti kritikus technikai és jogi különbség, hogy a beágyazókód használata esetén a felhasznált tartalomból nem hoz létre saját kópiát a megosztás végző webhely: csak egy kód van a weblapjában, ami arra utasítja a látogató böngészőjét, hogy egy másik szolgáltatásból töltsön be valamit.

A jogdíjért való pereskedés során jelentős bizonyítási problémát jelentő helyzet az Instagram esetében most rendeződni látszik, az American Society of Media Photographers (ASMP) és a National Press Photographer’s Association (NPPA) fotós érdekvédelmi szervezetek ugyanis kiharcolták, hogy legyen opcionálisan letiltható a megosztott tartalmak weblapokba való beágyazása.

Ennek köszönhetően a beágyazásból nem kérők hamarosan egyrészt elejét vehetik majd a tartalmaik ilyen jellegű felhasználásának, másrészt pedig, ha egy kiadvány trükközve mégis beágyazná azokat, akkor talán jobb eséllyel tudják azokat kártérítésért perelni.

 

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close