Közélet

Úgy tűnik, kevésbé veszélyes a tüdőre az omikron, mint a többi variáns

Egy friss, brit kutatás alapján a koronavírus omikron variánsa valószínűleg kevésbé hatékonyan támadja a tüdőt, mint a korábbi változatok.

A Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmánya szerint a legújabb variáns épp amiatt a tulajdonsága miatt terjed könyebben, aminek köszönhetően kevésbé veszélyes az emberek tüdejére.

Az omikron esetében kutatás szerint a koronavírus tüskefehérjéi úgy mutálódtak, hogy hatékonyabban tudják kikerülni az emberi szervezet védekező rendszerét. Ez a változás ugyanakkor a vírus tüdőbeli szaporodásának és súlyos megbetegítő képességének csökkenését is eredményezte. A kutatást vezető Ravi Gupta, a Cambridge Egyetem klinikai mikrobiológia professzora szerint azonban nincs ok a túlzott optimizmusra. A professzor arra figyelmeztet, hogy „az omikron jelentős terjedése nagy közegészségügyi kihívást jelent.”

Karikó Katalin a Pfizer-Biontech mRNS-vakcinájának egyik fejlesztője szerint az omikron akár véget is vethet a járványnak, ha kiszorítja a deltát. Más szakértő a magyar kutatóhoz képest kevésbé optimista. Az új variánst először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosították. Az omikron december 13-án már Magyarországon is megjelent.

 

Forrás: forbes.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close