Közélet

ITM: mintegy tízezer vállalkozást indíthatnak állami támogatással a többségükben fiatal pályázók

A fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását ösztönző programban mintegy tízezren igényeltek fejenként 4,5 millió forintos tőketámogatást. 9600 pályázónak már odaítélték a forrásokat, közel 34 milliárd forintot ki is fizettek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A kormány számos intézkedéssel segíti a munkaalapú gazdaság megerősítését, a teljes foglalkoztatás elérését – idézte Bodó Sándort a minisztérium szombati közleménye szerint. Több mint 50 milliárd forintból valósul meg az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése program. A kormányzati kezdeményezésnek köszönhetően az eredetileg tervezett nyolcezerhez képest 8500 vállalkozás jött létre vidéken, és ezer helyett 1150 Közép-Magyarországon. A támogatási keret felhasználásával elindított vállalkozások több mint kétharmada 30 év alattiak számára jelent tartós munkalehetőséget, kenyérkeresetet – írták.

A programra a keleti országrészből, Észak-Magyarországról és az alföldi régiókból jelentkezett a legtöbb érdeklődő. A vállalkozni szándékozók első szűrésként kompetenciamérésen, majd képzéseken vettek részt. A friss ismeretek birtokában készítették el üzleti terveiket, amelyek kedvező elbírálása esetén indíthatták el vállalkozásukat – tudatták.

A támogatói döntést követően Budapest és Pest megye esetében az OFA Nonprofit Kft., másutt a Magyar Államkincstár előlegként folyósította az igényelt összeg felét. A teljes tőketámogatást több részletben, a pályázati kötelezettségek teljesítése esetén fizetik ki jellemzően egy-másfél éven belül – ismertette az ITM.

Bodó Sándor közölte: “a program segítségével országszerte több ezer fiatal és álláskereső találhatta meg a számítását önfoglalkoztatóként. A vállalkozókedv ösztönzése mellett a kormány képzési és bértámogatással is megkönnyíti az elhelyezkedést. A még mindig elérhető Vállalkozások munkaerőtámogatása program már 30 ezer álláskereső munkába állásához járult hozzá közel 17 milliárd forinttal. A november óta pályázható új elem pedig kifejezetten a szakképzett fiatalok munkatapasztalat-szerzését bátorítja, e lehetőséggel élve már több mint 750 fő után igényeltek mintegy 700 millió forintot a munkáltatók – idézte az államtitkárt az ITM közleménye.

 

Fotó: hellovidek.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close