Közélet

Tarol a mobilfizetés Magyarországon

Az MNB most először a mobilfizetési szokásokról is szektorszintű adatokat közölt, melyből kiderül, hogy meglehetősen gyorsan nyernek teret a mobiltárcás fizetések Magyarországon. 2021 harmadik negyedévében a kártyás és az átutalási forgalom is felpörgött, a kártyaelfogadó infrastruktúra pedig tovább fejlődött.

Az MNB friss statisztikájában már a mobilfizetési tranzakciókról és a mobilra regisztrált kártyákról is közöl statisztikát, ebből kiderült, hogy szektorszinten mennyien fizetnek a mobiljukkal Magyarországon. Igaz, a mobiltárcákra vonatkozó statisztikai adatok összeállítása kapcsán csak a kártyakibocsátó intézmények saját alkalmazásai, illetve azon bankfüggetlen megoldások kerülnek figyelembevételre, amelyek esetében van együttműködési megállapodás a kártyakibocsátó és a független szolgáltató között. Habár a bankok már eddig is jellemzően rendelkeztek saját NFC-s mobilfizetési megoldással, tavaly és idén egyre többen döntöttek úgy, hogy az Apple és a Google mobilfizetési szolgáltatását is integrálják. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a 2020 elejei 506 ezerről a harmadik negyedév végére valamivel 1,1 millió fölé emelkedett az MNB statisztikája szerint.

A mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is gyorsan bővül, a 2020 első negyedévében látott 12 millióról az idei harmadik negyedévre 37 millióra nőtt, a tranzakciók értéke pedig 61 milliárd forintról 206 milliárd forint fölé emelkedett. Amint az MNB a statisztikával kiadott közleményében megjegyzi: „Ezzel 2021 harmadik negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának közel 11, értékének pedig több, mint 7 százaléka már mobiltárcás tranzakció volt.”

A kártyás vásárlások járvány előtti dinamikus növekedése visszatért a negyedévben, a kártyás fizetési forgalom érték szerint 22 százalék felett, darabszám szerint 21 százalék feletti mértékben bővült. Az internetes kártyás fizetések értéke 9, a fizikai kártyás fizetéseké közel 27 százalékkal emelkedett. A hazai kibocsátású fizetési kártyák számában nem történt számottevő változás, az továbbra is 9,8 millió körül alakult.

 

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close