Közélet

Szörnyen ment az állásinterjúd. Hogyan tovább?

Felkészülten, lelkesen érkezel, majd feltesznek egy olyan kérdést, amitől lefagysz, és azt érzed, hogy veszve az egész. Egy állásinterjúra a karrierünk felturbózásáért megyünk, de mi van akkor, ha úgy jövünk ki a beszélgetésről, hogy azt érezzük, borzasztó volt. Természetes, hogy tehetetlennek érzed magad egy rosszabbul sikerült állásinterjú után, de még nem biztos, hogy minden veszve van. A Harvard Business Review összegyűjtött öt módszert arra, hogy mit tehetsz ilyen esetben.

Elemezd ki a helyzetet! Az interjú után írd össze az összes kérdést, amit feltettek neked, és a rájuk adott válaszaidat is! Elemezd ki, hogy melyek azok, amelyek egyáltalán nem okoztak gondok, mik voltak, amelyek megleptek és nem számítottál rájuk, és mi volt az, amitől esetleg teljesen lefagytál, és úgy érezted, kicsúszik a helyzet irányítása a kezedből! Ez lehet, hogy igénybe vesz egy-két órát, de mindenképp megéri, hiszen így a következő interjúdra már sokkal felkészültebben fogsz érkezni.

Ne gyárts hamis narratívakat! Előfordulhat, hogy sokkal rosszabbnak értékelsz egy helyzetet, mint amilyen valójában volt. Lehet, hogy úgy érzed, egy vagy két kérdésre nem adtál frappáns választ, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a beszélgetés többi részén rosszul teljesítettél, és azt sem láthattad, hogy a többi jelentkező hogyan reagált ugyanezekre a nehéz kérdésekre.

Ne törj le, és keress tovább! Az is megeshet, hogy erre az állásra most nem téged fognak választani, de azt az időt, amit csüggedéssel töltesz, arra is fordíthatod, hogy újabb állásinterjúkra jelentkezel. Minél több állásinterjún veszel részt, annál gyakorlottabb leszel.

Fókuszálj a következő lehetőségre! Ha már látod magad előtt a következő lehetőséget, akkor ahelyett, hogy az előző sikertelenségén búsulsz, az előző beszélgetések tapasztalata alapján fordítsd a lehető legtöbb energiát arra, hogy felkészülj a következő interjúra. A veled szemben ülő HR-es is jobban fog örülni egy motivált és felkészült jelentkezőnek, mint egy búskomor beszélgetőpartnernek.

Forrás: forbes.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close