Közélet

Az unió átlagánál magasabb hazánkban a tanulói elégedettség

Az Európai Bizottság 2021. december 9-én mutatta be „Education and Training Monitor 2021″ című, évente megjelenő kiadványát. A kiadvány részletesen ismerteti a tagállamok 2020-ban megvalósított intézkedéseit, kiemelt hangsúlyt helyezve a COVID19 járvány oktatási rendszerekre gyakorolt hatására és az iskolai légkörre.

A jelentésben kiderül, hogy Magyarországon a tanulói elégedettség index értéke 1-től 10-ig tartó skálán 7.12, amely meghaladja az unió átlagában mért 6.8 index-értéket. Pozitívumként emeli ki az iskolai testi és lelki egészségfejlesztés jogszabályban való rögzítését, valamint a biztonságos iskolai környezet kapcsán a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia iskolai bűnmegelőzéssel összefüggő beavatkozásait és az iskolaőrség bevezetését.

A kisgyermekkori nevelésre vonatkozóan a Bizottság kiemelte, hogy 3 éves kortól a tankötelezettség megkezdéséig az óvodai részvétel 92,9 százalékos Magyarországon, ami szintén meghaladja az uniós átlagot. Fontos kiemelni a roma gyermekek 91 százalékos óvodai részvételi arányát, mely az országos átlaghoz nagyon közeli és a régió tagállamai között a legmagasabb érték. Az elemzés rámutat, hogy Magyarország 2019-ben a teljes költségvetés 10,3 százalékát fordította oktatásra, amely meghaladta az EU 10 százalékos átlagát. Reálértéken számítva is 11 százalékos növekedés látható az oktatásra fordított hazai kiadásokban 2010-hez viszonyítva.

A jelentés kitér a tanulók fizikai fittségének vizsgálatára bevezetett NETFIT rendszerre, amely a fiatalok fizikai állapotának mérését több szempontú, komplex elemzés mentén teszi lehetővé.

A Bizottság pozitívumként emelte ki azt is, hogy a kormány jelentős mértékű forrásokat kíván fektetni a tanulók és pedagógusok idegen nyelvi kompetenciáinak fejlesztésébe. A járvány miatt ugyan 2020-ban nem tudott elindulni a középiskolások számára hirdetett, 2 hetes nyári külföldi nyelvtanulási program, de a tervek szerint jövő nyáron megvalósulhat a sok tízezer tanulót érintő kezdeményezés.

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close