Közélet

Mostantól Orbán Viktor a legrégebb óta hatalmon lévő európai vezető

Angela Merkel távozásával a magyar kormányfő lett a legrégebb óta hivatalban lévő vezető az EU-ban – illetve a tágabban vett nyugati világban. Merkel a szerdai nappal távozott a német kancellári tisztségből, amit 2005. november 22-től töltött be, így kicsit több mint 16 éven át vezette Németországot.

Angela Merkel távozásával Orbán Viktor lett a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezető az EU-ban: a magyar kormányfőt 2010. május 29-én választották miniszterelnöknek. Az EU-ban Mark Rutte következik utána: a holland miniszterelnök 2010. október 14-e óta vezeti országát.

Orbán ugyanakkor nem csak az EU-ban, hanem a szélesebb értelemben vett nyugati világban is a legrégebb óta hatalmon lévő, választott politikai vezető mától. Csak egyes nyugati országok szimbolikus államfőként regnáló uralkodói, köztük II. Erzsébet brit királynő (1952-), II. Margit dán királynő (1972-) vagy épp XVI. Károly Gusztáv svéd király (1973-) töltik be régebb óta a tisztségüket.

Az EU szomszédságában Vlagyimir Putyin elnökként, illetve miniszterelnökként 2000 óta vezeti Oroszországot; Recep Tayyip Erdogan pedig 2003 óta van hatalmon Törökországban, előbb miniszterelnökként, majd államfőként.

 

Forrás: mandiner.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close