Közélet

Esőt, havat hoz a mediterrán ciklon

Csütörtökön délnyugat felől érkező mediterrán ciklon alakítja az időjárást. Borongós időre számíthatunk, sokfelé élénk, erős ÉK-i széllel. Jelentős mennyiségű csapadék hullik, többnyire eső. Délután viszont már az esőt havas eső, helyenként havazás váltja fel. Estére legyengül, majd éjszakára meg is szűnik a csapadék. A szél is lemérséklődik. A jellemző hőmérséklet csütörtök reggel 0, délután 2 fok körül alakul.

Pénteken fokozatosan kelet felé elhagyja térségünket a ciklon, mögötte vékonyodik, felszakadozik a felhőzet, a Dunántúlon kisüthet a nap is. Gyenge, mérsékelt DNY-i szél fúj.

A hétvégén újabb mediterrán ciklon érinti hazánkat. Emiatt döntően ismét borongós időre készülhetünk. Jelentősebb csapadék az ország legnagyobb részén egyelőre nem látszik, csupán a déli, valamint a keleti országrészben fordulhat elő a jelenlegi modellszámítások alapján vegyes halmazállapotú csapadék. Lesz, amikor eső, havas eső, illetve hó hullik. Viszont az É-i szél annyira megerősödik, hogy vasárnap a legerősebb széllökések a Balaton térségében elérhetik, vagy kevéssel meg is haladhatják a 100 km/h-t. Vasárnap a Dunántúlon már napsütés ígérkezik.

 

Forrás: eumet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close