Közélet

Megszaporodtak a telefonos csalások az országban

Sajnos az utóbbi időben ismét megszaporodtak a rendőrséghez beérkező feljelentések, miszerint csalók telefonon próbálnak belőlük pénzt kicsalni a bankok nevében, és ezt általában nagyon megfontoltan, alaposan és változatos módszerekkel teszik.

Idén év elején érkeztek a rendőrséghez az első feljelentések olyan ügyekben, amikor pénzintézetek nevében kezdeményezett hívásokkal csalták ki a gyanútlan emberek pénzét, majd egyre több ilyen eset került az Országos Rendőr-főkapitányság elé. A szerv szerint ezek a visszaélések a karácsonyi időszakban még inkább elszaporodhatnak.

A csalók változatos módszerekkel próbálják megszerezni a pénzt, és nincs behatárolva, melyik régióban aktívak, az ország egész területén lecsaphatnak. Hívhatnak magánszemélyeket, de akár cégeket is például nyeremény ígéretével, esetleg végrehajtási eljárásra hivatkozással vagy azzal, hogy a bankjuk nevében akarják megmenteni a hívott pénzét. A jelenlegi bejelentések alapján már 11 bank nevében élnek vissza folyamatosan, a rendőrség pedig arra kér mindenkit, hogy ha ilyen eset történt vele, azonnal jelentse be, mivel ez segíti a nyomozást. Érdemes a hívó fél beszédstílusára, magatartására is figyelni, hiszen ezzel nemcsak a gyanús eseteket lehet kiszűrni, hanem a rendőrség munkáját is segíti.

A rendőrség tanácsai sokat segíthetnek abban, hogy kiszűrjük a gyanús hívásokat:

Ne add ki telefonon keresztül a bankkártyád adatait, vagyis a bankkártya számát, lejárati idejét és a CVC-kódot. A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!

Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében le kell azonnal töltened egy applikációt!

Ne hagyj jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem indítottál el!

Ha SMS formájában kapsz megerősítőkódot, azt véletlenül se add ki a vonalban lévő ismeretlennek!

Ha úgy tűnik, hogy a bankodtól telefonhívást kapsz, mindenképp ellenőrizd le a telefonszámot! Bontsd a vonalat, és inkább hívd vissza te a bankot!

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close