Közélet

Karikó Katalinról neveztek el egy különleges kisbolygót

Egy hazai felfedezésű kisbolygót neveztek el a koronavírus elleni küzdelem során világhírűvé vált magyar kutatónőről, Karikó Katalinról, aki számos rangos díjat átvehetett – számolt be a Csillagászat.hu.

Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna 2002 januárjában fedeztek fel egy kisbolygót, amely akkor egy ideiglenes jelzést kapott. Most viszont már Karikó Katalin nevét viseli. A (166028) 2002 AR204 – másik nevén „Karikókatalin” (így egybeírva) – egy nagyjából 1,5 kilométer átmérőjű kisbolygó, és a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot.

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány. Eszerint a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezettjének. Eleinte az új kisbolygók a felfedezés után azonnal nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy sorszámozzák őket, amelynek feltétele pontos pályaszámítás, a biztos azonosítás.

A sorszámozás feltételei is sokat változtak, régen két különböző év, aztán legalább négy különböző szembenállás, manapság pedig gyakran 10-12 szembenállás idején készült megfigyelések kellenek ahhoz, hogy egy égitest sorszámot kapjon. Ezt követően tíz év áll a sorszámozáskor megadott felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak. Ezek az élet szinte minden területéről kikerülhetnek, csak a politikusokra és katonákra van százéves moratórium.

 

Forrás: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close