Közélet

Fidesz: Európai mintává vált a rezsicsökkentés

Az Európában tomboló energiaválságban már 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat. Bebizonyosodott, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal nyomásgyakorlása ellenére helyes döntés volt az alacsony rezsiárak melletti kiállás – írták a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében kiemelik, a Bruegel Intézet összesítése szerint, 2021 őszén 19 ország, azaz az EU tagállamainak csaknem háromnegyede javasolt vagy léptetett életbe a lakossági energiaárak letörését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonló hatósági árszabást hét országban – többek között Franciaországban és Spanyolországban – vezettek be. Kijelenthető, hogy a magyar kormány 2013 óta következetesen folytatott rezsicsökkentési politikája általánosan követett példává vált Európában.

„Beigazolódott, hogy a rezsicsökkentés a legjobb eszköz az emberek piaci áringadozásoktól való megvédésére. Ezzel szemben a magyar baloldal ellenzi a megfizethető lakossági energiát. Miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter a rezsicsökkentést népbutításnak, az intézkedést támogató választókat sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak tartja, míg a momentumos Donáth Anna nemrég az energiaszegénység korát helyezte kilátásba” – írták a közleményben.

A Fidesz szerint a baloldal álláspontja és kijelentései elfogadhatatlanok. A magyarok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben – tették hozzá.

 

Forrás: Fidesz-eu.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close