Közélet

Mától lehet 2022-es éves autópálya-matricákat vásárolni

Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél lehet megvásárolni. Az előre megváltott éves úthasználati jogosultságok 2022. január 1-jétől érvényesek.

Az elővásárlással kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2022. január 1., nem pedig a vásárlás napja vagy egyéb más decemberi nap, így ezek a jogosultságok idén még nem használhatóak. Az érvényesség vége 2023. január 31., azaz összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak az elővásárlók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a 2022-re érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák elővásárlásához is az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, ahol érintkezésmentesen, kényelmesen, akár mobiltelefonon beszerezhető az úthasználati jogosultság. Más online szolgáltatókkal, közvetítőkkel szemben itt nem kell kényelmi díjat fizetni, és az ellenőrzőszelvényt sem kell két évig megőrizni.

Egyre többen veszik meg elektronikus úton az e-matricákat, az idei online vásárlások száma dinamikus növekedést követően 35 százalékkal múlta felül a tavalyi adatot.

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló ITM rendeletben foglaltak alapján 2022. január 1-től az e-matrica rendszerben az árak a 2021-es évhez képest inflációkövető mértékben drágultak minden járműkategóriában.

A személygépkocsik üzembentartóinak a megyei matricáért 5450, az évesért 46850 forintot kell fizetniük.

2022-től az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56,8 km hosszú, októberben átadott kétszer kétsávos gyorsforgalmi út csatlakozik a fizetős utak hálózatához – ezzel a teljes M30-as sztráda díjkötelessé válik január 1-jétől.

Az ITM azt is közölte, hogy a NÚSZ Zrt. minisztériumi kezdeményezésre először 2016-ban nyitotta meg az éves érvényességű autópálya-matricák elővásárlásának lehetőségét. A többletszolgáltatás célja, hogy a közlekedők időben, kényelmesen, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg az e-matricákat.

Az úthasználati jogosultságok értékét is növeli, hogy megvásárlásukkal folyamatosan bővülő hálózatra váltunk bérletet. A rendkívül népszerű megyei matricákkal egy negyed tank benzin áráért tizenhárom hónapon át közlekedhetünk az adott megye teljes díjköteles hálózatán – tette hozzá Schanda Tamás, a szaktárca miniszterhelyettese.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy az éves jogosultságokat egyre több járműre veszik meg az érvényességi idő kezdete előtt. Míg 2018. decemberében közel 120 ezer, 2019 és 2020 utolsó hónapjában is mintegy 143 ezer éves e-matrica talált gazdára. Az elővásárlási időszakban elkelt vignetták körülbelül 40 százaléka volt országos és 60 százalékuk megyei érvényességű.

 

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close