Közélet

Bekapcsolják a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét, a világűr mélyére néznek vele

A Stanford Egyetem egy 3200 megapixeles szenzort épített, amely segítségével a sötét anyagot és a sötét energiát tanulmányozzák majd a kutatók.

Miközben a csillagászok jelenleg főleg arra figyelnek, hogy mikor indulhat végre útnak a Hubble utódjának szánt James Webb-űrteleszkóp, egy másik, legalább ennyire fontos dolog is történik ezen a tudományterületen. Az amerikai Stanford Egyetem közölte, hamarosan beüzemelik a világ legnagyobb felbontású űrfényképezőjét.

A képalkotó rendszer 3200 megapixeles fotók készítésére képes, a szerkezetet pedig a Chilében található Vera Rubin Obszervatórium Large Synoptic Survey Telescope (LSST) távcsövére szerelték fel. Az elsődleges tesztek jól sikerültek, munka azonban még volt vele, így a mérnökök csak mostanra készültek el a teljes felszereléssel.

Az Interesting Engineering most azt írja, az eszközzel háromnaponta tapogatják majd le a déli égbolt felét, hogy az univerzum mélyére nézzenek vele. A 189 darabból összeállított szenzor olyan objektumokat is képes észlelni, amelyek 100 milliószor halványabbak annál, mint amit az emberi szem észlel.

Az így szerzett adatok lehetővé teszik a kutatók számára, hogy tanulmányozzák a sötét anyagot és a sötét energiát. Ez a projekt 10 éven át tart majd.

 

Forrás: hvg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close