Gazdaság

A magyar kormány támogatja a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket

A 2022-es költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására.

A magyar kormány a következő évben is szeretné kiemelten támogatni a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket, a 2022-es költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására. Ezen felül a piaci cégek szövetségét és együttműködését keresik a jövőben – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Karcagon.

Fülöp Attila, a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. új papíripari üzemének megnyitásán elmondta: a Prohuman és a magyar kormány között létrejött stratégiai együttműködésnek fontos része, hogy sokat tesz a cégcsoport a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáért. A vállalat új karcagi üzemében 50 megváltozott munkaképességű ember számára biztosítanak munkát, reményeik szerint ez a létszám duplázódhat majd a közeljövőben – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a magyar kormány részéről olyan gazdasági növekedésért dolgoznak, amelynek lehetőség szerint mindenki a nyertese és haszonélvezője lesz.

Az elmúlt három kormányzati ciklusban 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ez több mint 25 százalékos bővülés. Ezen belül a legnagyobb mértékben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nőtt: ezen időszak alatt 150 százalékkal nőtt a foglakoztatási ráta, így most 160 ezren dolgoznak a magyar munkaerőpiacon megváltozott munkaképességűként. Ennek a 160 ezer embernek a munkája hozzáadott érték a gazdaságnak – mondta az államtitkár.

Hozzátette: 2010-ben 18 százalék volt ebben a célcsoportban foglalkoztatás, azaz kevesebb, mint minden ötödik megváltozott munkaképességű ember tudta eltartani magát és a családját munkabérből. Fülöp Attila szólt arról, hogy a pandémia után a gazdaság újraindítása sikeres volt. Az Európai Unióban az egyik legnagyobb gazdasági növekedést Magyarország tudja produkálni, amihez hozzájárul ez a foglalkoztatási forma, ezt a jövőben tovább szeretnék erősíteni – mondta, hangsúlyozva: céljuk, hogy a jelenlegi 50 százalékos foglalkoztatási szint ebben a célcsoportban tovább növekedjen.

Ignácz Béla, a Prohuman egyik ügyvezető igazgatója elmondta: több mint 15 ezer munkalehetőséget kínálnak éves szinten a munkavállalóknak, és több mint hétezer embernek főállású munkalehetőséget is biztosítanak. Ezen belül a cégnél csaknem 400 megváltozott munkaképességű ember dolgozik – jegyezte meg. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy egy olyan vállalatot vezethet, amely egy éven belül már második kimondottan megváltozott munkaképességgel rendelkező emberek számára munkát kínáló egységét nyitja meg. A vállalat néhány hónapja adta át Miskolcon „esélyteremtő” call centerét, ahol a karcagi üzemhez hasonlóan, elsősorban megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítanak munkát.

 

Forrás: kemma.hu, fotó: prohuman.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close