Közélet

Harmadik oltás: ezek a hatásos kombinációk

A harmadik oltásra vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), valamint háttérintézményünk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendet dolgozott ki – tájékoztatott a közösségi oldalán közzétett videójában Kásler Miklós, emlékeztetve: az emlékeztető oltás felvételével a szervezet ellenanyagszintje újra az eredeti 80–90 százalékra emelkedik.

Az emberi erőforrások minisztere kifejtette: a harmadik oltásanyag kiválasztásánál a heterológ, vagyis az első két vakcinától eltérő technológiával előállított vakcinát javasolják. Ennek értelmében, akik az első és a második oltásnak az AstraZeneca, vagy az egydózisú Janssen-vakcinákat kapták, azoknak az mRNS-vakcinákat (Pfizer, Moderna) vagy a Sinopharmot javasolják. A Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal oltottaknak az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm tanácsos, a kínai vakcinával oltottak esetében pedig a vektorvakcinák (AstraZeneca, Janssen) és az mRNS-alapú oltóanyagok (Pfizer, Moderna) is alkalmazhatók. Akik második oltásnak a Szputnyik-vakcinát kapták, azoknak a Pfizer, a Moderna vagy a Sinopharm felvétele ajánlott – magyarázta az orvos-miniszter.

Hozzátette: az oltóorvos döntése értelmében, ellenjavallat esetén alkalmazható homológ, azaz az első két oltással azonos oltóanyag is.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close