Közélet

Ennyi kávét célszerű inni egy nap

Csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor fokozhatja a stresszt, valamint a csontritkulás, szív- és veseproblémák esélyét. Hogy kizárólag a kávé pozitív élettani hatásait élvezhessük, fontos odafigyelnünk a mértékletességre.

Míg egyesek beérik egy csésze kávéval egy nap, addig mások akár 4-5 pohárnyit is magukba döntenek. Ennek oka nem véletlen, hiszen a koffein hatására az agy több vért kap, aminek következtében lerövidül a reakcióidő, megnő az adrenalin szint és a szellemi-fizikai teljesítmény. Ezen kívül egyéb előnyös hozadéka is akad a kávéfogyasztásnak. Amellett, hogy gyorsítja az anyagcserét, a fekete levesnek zsírégető hatása is van, mivel felszabadítja az elraktározott zsírokat. Továbbá az állóképességet is növeli.

Az USA Országos Rákkutató Intézetének kutatása szerint a napi négy csésze kávét fogyasztó résztvevőknél 15, a hat vagy több csészével fogyasztóknál akár 40 százalékkal is alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának valószínűsége, és már napi egyetlen csésze kávé is közel felére csökkenti a száj- és a nyelőcsőrák kockázatát.

Ugyanakkor napi 5-6 kávé már olyannyira magasan tartja a pulzust, hogy az hosszútávon egészségkárosodást okoz, és ugyancsak 40 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri panaszokat. A legideálisabb, ha egészséges emberként legfeljebb napi 2-3 kávét fogyasztunk, az elsőt lehetőleg reggel, az utolsót pedig lefekvés előtt legfeljebb 5-6 órával, étkezéseket követően.

 

Forrás: velvet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close