Közélet

Miniszteri biztos felel a magyar gyógyszeriparért

A hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében Szabó Lászlót pharma-innovációért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter – közölte a Magyar Nemzettel a szaktárca.

Magyarország sokáig gyógyszernagyhatalomnak számított. A két világháború között az ötödik gyógyszergyártó és exportőr volt a világranglistán, és a KGST is jelentősen támaszkodott a magyar gyógyszeriparra, melynek örök jellegzetessége volt, hogy szoros kapcsolatot ápolt a hazai egyetemek orvos- és gyógyszerésztudományi karaival. A világjárvány megmutatta, hogy milyen kiszolgáltatott egy ország, ha nincs megfelelő gyógyszergyártási és -fejlesztési kapacitása. A kormány számos lépést tett az elmúlt évben a magyar egészségipar, ezen belül a gyógyszeripar erősítése érdekében. Kidolgozták az egészségipari stratégiát, jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó összegű pályázati támogatásban részesültek a vállalatok, megkezdődött a debreceni vakcinagyár építése, a hazai gyártókra és egyetemekre épülő számos kutatási projekt indult útjára.

E folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztésérét irányító miniszteri biztos kinevezése. Szabó László korábban a TEVA vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt, jelenleg kiadónk, a Mediaworks vezérigazgatója.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close