Közélet

Müller Cecília: A harmadik oltás újra 80-90 százalékra emeli az ellenanyagszintet

A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint csütörtökre újabb 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, valamint 132, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét. Ezekkel az adatokkal együtt az azonosított fertőzöttek száma 931 414-re, az elhunytaké pedig 31 751 főre emelkedett. A gyógyultak száma 815 845, az aktív fertőzöttek száma 83 818 fő. A súlyosbodó járványhelyzet következtében egyre többen szorulnak kórházi ellátására: jelenleg 4990 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati portál beszámolója szerint a beoltottak száma 5 986 727 fő, közülük 5 764 573 fő már a második, 1 475 000-en pedig már a harmadik oltást is felvették.

A negyedik hullám megfékezése és az átoltottság növelése érdekében november 22–28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon, amikor az oltatlanok akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is felvehetik a védőoltást.

Ilyen esetben helyszínen regisztrálják őket, az oltásokat pedig érkezési sorrendben adják be. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy az emlékeztető, harmadik oltásukat akarják felvenni.

Közben az országos tisztifőorvos is az emlékeztető oltások felvételére biztatja a lakosságot. Müller Cecília Brüsszelből üzenve elmondta: az eddigi tapasztalok szerint a koronavírus elleni második oltás beadását követően mintegy fél évvel az ellenanyag csökkenni kezd a szervezetben. Ezt azonban a harmadik, ismétlő oltás szinte teljesen kompenzálja, visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra.

A szakember ezért mindenkinek, aki több mint négy hónappal ezelőtt kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, azt javasolja, hogy éljen a harmadik oltás lehetőségével is.

Müller Cecília arra is kitért, mára az emberiség szinte egy új természetű vírussal áll szemben, amelynél nem zárható ki annak az esélye sem, hogy bizonyos ideig akár fél évente ismétlő oltásra lehet szükség.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close