Kultúra

Átütő siker volt az Elk*rtuk brüsszeli világpremierje

A Polgári Magyarországért Alapítvány Brüsszeli Képviselete és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében került sor az Elk*rtuk c. film brüsszeli premierjére. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője köszöntőbeszédében kiemelte: az 1956-os forradalom 50. évfordulóján Gyurcsány Ferenc egyszerre követett el politikai és történelmi bűnt: parancsára alkalmaztak a miniszterelnöki hazugságai miatt tiltakozók letörésére tömeges törvénytelen rendőri erőszakot, tiporták véres rendőrcsizmák a magyar jogállamiságot, és elégtételt akart venni a jóakaratú magyarokon az ’56 miatti, az egész posztkommunista baloldalt átjáró politikai frusztrációikért. Kálomista Gábor, a film producere az Origónak azt mondta, Brüsszelben tartani egy filmbemutatót igazán különleges dolog, és a közönség visszaigazolta, amit már korábban is mondott, hogy az Elk.rtuk remek filmként tud működni a világban.

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be a 2006-os őszi cselekményeket feldolgozó első magyar politikai thrillert. A hazai mozikban már több mint 120 ezer néző tekintette meg a filmet, ami a nemzetközi produkciók között is rendkívülinek számít. A feszült hangulatú, izgalmas világszínvonalú thriller sajátos módon dolgozza fel a 2006. őszi eseményeket. Azokban az időkben azt hitték az emberek, hogy ilyen, a legsötétebb kommunista időket idéző karhatalmi elnyomás nem történhet meg a rendszerváltás utáni Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc és baloldali kormánya akkor bebizonyította, hogy a hatalom megtartása érdekében számára semmi sem számít, és példátlan módon egy uniós tagországhoz méltatlan módon az ellene demonstrálókat a diktatúrákra jellemző véres rendőrterror eszközével verte le.

Kálomista Gábor, a film producere az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy az Elk.rtuk brüsszeli bemutatója átütő siker volt. Brüsszelben tartani egy filmbemutatót igazán különleges dolog – hangsúlyozta. „Sokan nem is hitték el, hogy ilyen megtörténhet, nem igazán ment át a világ híradásain, hogy mi is történt igazából akkor Magyarországon. Felkeltette az emberek érdeklődését a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban. Többen mondták, hogy jobban utánanéznek, mert túlzásnak tartják a történteket” – hangsúlyozta.

 

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close