Közélet

Tartós orrdugulással jelentkezhet az orrpolip: kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat

Gyakori légúti fertőzések, elhúzódó náthás tünetek, tartós orrdugulás esetén nem érdemes otthoni praktikákkal kísérletezni.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont allergológus szakértője elmondta, hogy a háttérben orrolip is állhat, amitől csak célzott kezeléssel szabadulhatunk meg.

Az orrpolip kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Egyfelől a megjelenése gyakran mutat családi halmozódást, ezért elképzelhető, hogy pusztán ez okból is érintettek lehetünk. Másrészt bizonyos mértékig mi magunk is befolyásolni tudjuk, hogy lesz-e orrpolipunk életünk során.

Megjelenéséhez ugyanis kedvező feltételeket teremt a tartósan gyulladt orrnyálkahártya. Ez előfordulhat akkor, ha például nem kezeltetjük megfelelően a légúti allergiás tüneteket, de a dohányfüst belélegzése is irritációt okoz, illetve fontos az ezen a területen jelentkező bakteriális vagy gombás fertőzések mielőbbi kezelése is.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás során pontosan meg lehet határozni a polip elhelyezkedését és méretét. Nem minden esetben kerül sor műtétre, olykor orrspray-ben vagy szájon át adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Ha erre nincs mód, akkor helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, endoszkópos műtét során távolítják el az orrpolipot. Fontos az orrpolipot kiváltó okot is kezelni, ellenkező esetben számítani lehet a kiújulására. Ezért a kivizsgálás során ki kell térni például egy fennálló reflux vagy légúti allergia kezelésére is.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close