Közélet

Leállítja arcfelismerő rendszerét a Facebook

Az egyre növekvő számú kritikák elől saját virtuális világ, úgynevezett metaverzum építésébe menekülő Facebook a sokasodó aggodalmak miatt leállítja arcfelismerő rendszerét – jelentette be a névváltoztatásáról is nemrég döntő társaság.

A közösségi oldal rendszere a feltöltött videókon és képeken automatikusan felismerte a felhasználókat, a szolgáltatást év végéig azonban lelövik. Blogbejegyzésében Jerome Pesenti, a Facebook mesterséges intelligenciáért (AI) felelős alelnöke a lépést azzal indokolta, hogy a különböző szabályozók „még mindig dolgoznak az egyértelmű szabályrendszer” kialakításán a technológia felhasználása kapcsán, és ilyen „bizonytalanságok közepette” célszerűbbnek látták, ha az arcfelismerő rendszer használatát „az esetek szűk körére korlátozzák le”.

Etikai megfontolásokra hivatkozva már több techóriás leállt hasonló fejlesztésével, vagy korlátozta annak használatát, így tett az IBM vagy az Amazon is korábban. Nyáron az európai adatvédelmi szervek is olyan ajánlást fogalmaztak meg, melyben tiltanák az AI-alapú arcfelismerő rendszerek nyilvános használatát (melynek célja profilalkotás). Az Amazon hasonló lépésében érv volt az is, hogy a dolgozók is tiltakoztak az arcelismerő termék terjesztése ellen.

Jogvédők számos kritikát fogalmaztak meg a hasonló rendszerek miatt. Hogy a nem etikus felhasználás esetén a technológia mire képes, azt jól mutatja Kína példája, ahol az elmúlt években kiépült a társadalmi kreditrendszerrel összeépített megfigyelő állam.

A kritikusok szerint a technológia elterjedése önmagában is nagy veszély a magánélet védelmére, mert normalizálhatja a nem indokolt megfigyeléseket.

A magát Meta Platforms-ra átkeresztelő Facebook azt közölte most, hogy több mint 1 milliárd ember ún. arcfelismerő sablonját törli a lépéssel. Az arcfelismerő rendszert a napi aktív felhasználók közel harmada kapcsolta be.

A rendszert világszerte mindenhol lelövik, várhatóan december végére fejezik be az ezzel járó munkát. Korlátozott esetekben elérhető lesz majd a rendszer, a lezárt fiókokhoz való hozzáférést, például, továbbra is segíteni fogja. (A látássérültek számára fejlesztett, képből szöveget, leírásokat generáló eszközük is marad, de adat híján a személyneveket kihagyja majd.)

 

Forrás: forbes.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close