KiemeltKözélet

Letették a Szent Borbála Kórház új pavilonjának alapkövét

Pénteken tartották a tatabányai kórházban a mintegy 18 milliárd forintos összegből épülő új pavilon alapkőletételi ünnepségét. A rendezvényen részt vett Bencsik János miniszterelnöki biztos, dr. Völner Pál államtitkár, parlamenti képviselő, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba, Tatabánya előző polgármestere, Michl József, Tata polgármestere, több intézmény vezetője.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az intézmény fejlesztésében az egyik legfontosabb a mostani. Öt évvel ezelőtt, 2016-ban az volt a terv, hogy 4-5 milliárdos, majd nem sokkal később az, hogy 6-6,5 milliárdos fejlesztés valósul meg Tatabányán. Folyamatosan emelkedett a pénzügyi igény, egyeztettek az önkormányzattal, és a Modern Városok Programja keretében átcsoportosítottak erre a célra újabb 5 milliárd forintot, később ehhez hozzájött még 7 milliárd. A beruházásra szánt összeg közelít a 18 milliárdhoz, aminek nagyobb része hazai forrásból érkezik.

Dr. Lőrincz Krisztina, az Országos Kórházi Főigazgatóság területi koordinációs osztályvezetője szerint az alapkő sok-sok mérföldkőből áll össze. Egyeztetések hosszú sorozata, engedélyeztetés és határidők kijelölése, majd azoknak a szigorú betartása. Az elkészülő U épületben magas szintű komfortot találnak a betegek, kiváló munkakörülményeket és modern műszereket az orvosok, ápolónők. Mindez hozzájárul a humánerőforrás megtartásához és ahhoz, hogy a mostaninál többen, gyorsabban gyógyuljanak meg itt.

Az új épületben hasznos terület öt szint, a pince, a földszint és három emelet. A pincében lesz a központi raktár, irattár, központi öltöző, gépészeti terek, a földszinten a központi labor, betegfelvétel, hidroterápia (tornamedencék, súlyfürdő, tornatermek és tornaszobák) és a mozgásszervi járóbetegellátás. Az első emeleten kap helyet a kardiológiai és a mozgásszervi rehabilitáció, a másodikon a pulmonológia, a bronchológia, járóbetegellátást, az onkológia és a kapcsolódó járóbetegellátás, a harmadikon alakítják ki az ifjúsági, a krónikus és az aktív pszichiátriát, valamint az addiktológiát. A kórház területére költözik a tatabányai Gőzfürdő és a tatai mozgásszervi rehabilitációs részleg. A berendezésre, új gépekre és eszközökre a projekten belül elkülönítettek összesen 130 millió forintot.

 

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close