Közélet

7 eset, amikor az ingatlanvásárlás illetékmentes lesz

Bár egy ingatlan vételára önmagában is magas, ez a borsos kiadás még nem az összes költség, amivel a vevőnek a folyamat során számolnia kell.

Ott vannak például az ingatlan-tulajdonjog átírásával kapcsolatos költségek, a földhivatali eljárás díja és az ügyvédi munkadíj is. Végül ne feledkezzünk el az illetékfizetésről sem. Hasznos tudni, hogy ez utóbbi alól bizonyos esetekben mentesség jár. A témában dr. Markó-Lévai Szófia ügyvédet kérdezte a femina.hu.

A szakértő elöljáróban kifejtette, hogy pontosan milyen illeték megfizetésével jár az ingatlanvásárlás. Mint mondta, annak, aki házat, illetve lakást szeretne vásárolni, mindenképp számolnia kell a fizetendő illetékkel, miután az ingatlan ellenérték fejében történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik.

– A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke ingatlan megszerzése esetén 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint. Az illetékfizetési kötelezettség az ingatlan-adásvételi szerződés megkötésével keletkezik. Az adásvételi szerződéssel együtt az eljáró ügyvéd az úgynevezett B400-as NAV-adatlapot is benyújtja a földhivatalhoz. A tulajdonjog bejegyzését követően a NAV a forgalmi érték alapján kiszabja az illetéket, és erről Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton fizetési meghagyást küld a vevőnek – mondta.

Vásárlóként érdemes előre tájékozódni, ugyanis egyes esetekben az illetéket nem kell megfizetni. Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól például: A lakóház építésére alkalmas telek megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés földhivatalba történő benyújtásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át.

A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor az illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne (azaz csak a 15 és 30 millió forint közötti értékre kell megfizetni a 4%-os illetéket).

A lakástulajdon magánszemély általi vásárlása, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb.

Lakás tulajdonjogának a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával történő megvásárlása.

Ha egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházásából vagy a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származik a vagyonszerzés.

Jó tudni, hogy a fentieken túl bizonyos esetekben illetékkedvezményt lehet igénybe venni, például cserepótló vétel esetén, vagy ha a vevő első lakásszerző.

 

Fotó: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close