Közélet

Veszélyben a tömegközlekedés?

Napok alatt hiánycikké vált a dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen AdBlue folyadék hazánkban. A probléma mintegy 5 ezer autóbuszt, 33 ezer kamiont és teherautót, 100 ezer kishaszonjárművet és 300 ezer személykocsit érinthet. Utóbbiaknál átlagos fogyasztás mellett évente kell feltölteni az AdBlue-tartályt – amint viszont az kiürül, a motorvezérlő elektronika többszöri figyelmeztetés után vészüzembe kapcsol, végső esetben pedig el sem engedi indítani a motort, amíg a tartály üres.

A legnagyobb kockázat azonban ebben a tömegközlekedést érinti, hiszen ott egyértelműen a dízelek vannak túlsúlyban. Ezért tehát különösen fájó lehet, hogy annak ellenére fogyott el a nélkülözhetetlen adalékfolyadék, hogy annak duplájára emelkedett az ára.

A drágulás amiatt történt egyébként, hogy az előállításához használt földgáz világpiaci ára is az egekbe szökött, emiatt a gyártók korlátozták a termelést, vagy leálltak, és nem is vesznek fel új megrendeléseket. Természetesen a hazai olajvállalat is tud a felvásárlási lázról, és az ennek következtében kialakult ellátási hiányról. A cég vezetése azt ígérte, hogy amint gyártói oldalon konszolidálódik a helyzet, biztosítani fogják az ellátást. Hogy ez pontosan mikor lesz, egyelőre nem lehet megmondani.

 

Fotó: benzinkutzomba.weebly.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close