Gazdaság

Több tízezer fiatal lakásvásárlását segítheti az MNB javaslata

A jövőben évente akár húszezerrel is több fiatal hamarabb jelenhet meg a lakáspiacon, ha egy jegybanki javaslatból valódi szabályozás lesz, ugyanis az önrészre vonatkozó jelenlegi húszszázalékos limit jelentősen, akár tíz százalékra csökkenhet.

Sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz jutását egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredménye­ként alacsonyabb önerővel vághatnak bele a lakásvásárlásba. Természetesen így a hitelösszeg nagyobb lesz, és a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetése alapján nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe – áll az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy október közepén mennyiért kínálták eladásra az első lakásnak megfelelő negyven négyzetméteres vagy annál kisebb lakóingatlanokat.

A fiataloknak a mostani szabályok szerint a lakás árának minimum ötödét, húsz százalékát kell letenniük ahhoz, hogy lakáshitelből meg tudják venni a kiszemelt ingatlant. Ezt a limitet mérsékelné az egyelőre csak ötletként ismert jegybanki javaslat. Ha tényleges szabály lesz belőle, akkor a mamahotelből való távozást fontolgató fiatalok lakáshitel-igényléséhez elég lenne tíz százalék, vagyis feleződne a mostani limit – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő garzonlakások piacát, azaz a negyven négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években a legnépszerűbbek között voltak.

A kínálati átlagárak alapján egy 35–40 négyzetméteres, használt, fővárosi lakás 29–33 millió forintba kerül. A jegybanki javaslat alapján akár ennek az összegnek a tizedével bele lehet vágni a lakáshitel-felvételbe, azaz 26,1–29,9 millió forintos kölcsönre lenne szükség. Az Ingatlan.com-hoz tartozó Money.hu kalkulációi szerint ekkora hitelösszegnél a végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelek havi törlesztője 166–191 ezer forint. Ez azonban a huszonéves fiatalok idei első féléves, 244 ezer forintos nettó átlagos fizetését nézve jelentős kiadás, és nem fér bele az az úgynevezett adósságfékszabályokba, amelyek szerint 500 ezer forintig a nettó jövedelem maximum felét lehet hiteltörlesztésre fordítani.

Balogh László azt is hozzátette, a 25 év alattiak szja-mentessége javítja a fiatalok esélyeit, ezzel ugya-nis magasabb lesz a nettó jövedelmük 2022-ben. Könnyítést jelenthetne az érintett fiataloknak az is, ha a tízszázalékos önrész mellett valamilyen állami garanciaprogram kapcsolódna a kölcsönhöz. Az Ingatlan.com szakértője szerint a fia­talok mielőbbi ingatlanhoz jutása azt is jelentené, hogy onnantól kezdve a jövőbeni lakásdrágulások már az ő zsebüket gazdagítanák.

 

Fotó: hvg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close