Közélet

Hatalmas erdőtűz tombol a magyar határtól alig 70 km-re

A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz tombol alig 70 km-re a magyar határtól, már több tűzoltó is megsérült.

Hétfő dél körül erdőtűz ütött ki a Rax nevű osztrák hegy oldalánál, Mittagsteinben. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a hegységhez, éjjel már körülbelül 200 tűzoltó volt szolgálatban, kedden pedig 300-ra emelkedett az akcióban résztvevők száma. A tűzoltók a földről és a levegőből is próbálják megfékezni a lángokat, illetve védvonalakat alakítottak ki, hogy a lángok ne tudjanak továbbterjedni a környező településekre. Emellett egy közelben lévő gyártelepet is sikerült biztosítania a tűzoltóságnak.

Eddig körülbelül 115 hektárnyi erdő égett le, és a többszáz tűzoltó mellett több helikopter dolgozik a területen. Bár a hétfői nappal szemben kedden délelőtt nem fújt a szél, a szakemberek most azzal számolnak, hogy keleti szél támad, az oltás pedig legalább 4-5 napig eltart.

A noe.ORF.at-nak nyilatkozó Josef Huber kerületi tűzoltóparancsnok így írta le a helyzetet: A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz. A fegyveres erők szóvivője, Michael Bauer közlése szerint a belügyminisztérium és a fegyveres erők több hullámban összesen 8 repülőgépet vezényelt a Rax hegyre, köztük két Blackhawk helikoptert. Míg a többi repülőgép csak 450 litert tud szállítani, egy Blackhawk 3000 liternyi vizet bír el.

Az állami tűzoltóság parancsnoka szerint már több tűzoltó is megsérült a mentés közben, ezért riasztották a mentőket is.

 

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close