Közélet

Mi van az esőben, amiért ennyire szeretjük az illatát?

Az esővíznek önmagában nincs illata. Mégis, ha elered az eső, és épp nem egy betondzsungel kellős közepén vagy, biztosan nagyokat szippantasz a friss, üde levegőből.

Az esőillat – vagyis a petrichor – kialakulásához valójában szükség van arra, hogy a vízcseppek a földdel érintkezzenek. A tudományos néven petrichornak hívott esőillat két görög szóból tevődik össze: a ’petros’ jelentése kő, míg az ’ichor’ az istenek vérét jelenti. Sejthető tehát, hogy már az ókor embere is felfigyelt a záporokat, zivatarokat követő igen kellemes illatra. Ez az illat több részből tevődik össze – írja a sciencefocus.com.

Egyfelől a lehulló esőcseppek felkavarják ilyenkor a talajt, ahonnan egy baktériumok által kiválasztott geozmin nevű pézsmaillatú vegyületet juttatnak a levegőbe. Másfelől egy növények által kiválasztott olaj is hozzájárul a kellemes esőillat kialakulásához: ez az olaj száraz időben a növények csírázását gátolja, a víz hatására azonban kioldódik a talajból. Amikor az esőcseppek a földdel ütköznek, apró légbuborékok alakulnak ki, melyek – mint egy pohár pezsgőben – felfelé haladva egyre gyorsulnak, majd kipukkadnak. Ezeknek a légbuborékoknak köszönhetőek az esőillat pillanatok alatt eljut az orrunkig. A kutatók szerint az esőillat jóval erősebb záporok, mint komolyabb esőzések után – írja a livescience.com.

Mindehhez még hozzáadódik az ózon szaga is, mely akkor keletkezik, amikor villámlás hatására az elektromos kisülés az oxigén- és a nitrogénmolekulákat atomokra választja szét. Az O2 ilyenkor O3-, vagyis ózonmolekulákká áll össze. És hogy az esőillatot mindenki szereti, annak elsősorban evolúciós okai vannak a tudósok szerint. Mivel őseink túlélése nagymértékben függött az időjárástól, illetve a lehulló csapadéktól, ezért a záporokat követően kialakuló illat pozitív érzésekkel párosul.

 

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close