GazdaságKiemelt

Orbán Viktor: A harmadik oltás felér egy életbiztosítással

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, riasztó a helyzet Romániában, kezdte Orbán Viktor miniszterelnök. Eddig is segítettük szomszédunkat, most pedig teljesítjük a kérésüket, a határhoz közeli kórházakban egyelőre 50 betegüket átvesszük és ellátjuk. A román átoltottság 29 százalék, Magyarországon ez 59.

Tavaly háromszor annyi volt nálunk aktív fertőzött, mint most, és kétszer annyian voltak kórházban – az oltás tehát működik. Nem fogják tudni az emberek elkerülni a negyedik hullámot, a delta variáns sokkal agresszívebb, mint a korábbiak.

Az oltatlanoknak a veszély sokkal nagyobb, mint korábban. Azt kéri az oltatlanoktól, ne kockáztassanak. Én is megkapom hétvégén a harmadik oltást, ami felér egy életbiztosítással – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor.

Jó, ha van az embernél maszk, a kormányfő is használja, ha úgy látja, hogy szükség van rá, de egyetlen dolog bizonyul eredményesnek a járvány ellen, az oltás.

A nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban, feladták azt a reményt, hogy a saját nemzetük a népesedési válságon úrrá tud lenni, ezért pótolnák a hiányzókat migránsokkal. Ez a gondolkodásmód a magyar embert mellbe vágja – véli Orbán Viktor. Mi még, magyarok, harcolunk, a magyar fiatalok akarnak gyermeket, többet, mint amennyi megszületik, így ha sikerülne elmozdítani azokat az akadályokat, ami miatt kevesebb gyerek születik, mint amennyit vállalnának, akkor helyrebillenhet az egyensúly. A nyugati gőg nem éri be azzal, hogy sikeresek, ragaszkodnak ahhoz is, hogy nekik van igazuk. Nekik nem elég, hogy szabadok, úgy élhetnek, ahogy akarnak, de azt is akarják, hogy ismerje el őket mindenki, és vegye át a döntéseiket a többi ország is, meg akarják mondani, hogy éljenek mások.

A németek például barátaink, és mindig az a kérdés Európában, hogy mit akar Németország. Az utóbbi időket számításba véve ez egy német Európa, vagyis azt akarják elérni, hogy ismerjük el és vegyük át a megoldásaikat, de ez a magyar felfogástól olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Sok Góliát Dávid ellen szervezkedik, 12 ország levelet írt, és leírta, milyen lépéseket kell tenni a határok megvédése érdekében. Ellensúlyt akarunk képezni a német Európa-felfogással szemben. Ha jött a baj délről, a nyugatiak soha nem segítettek, inkább azt akarták, hogy Magyarország legyen ütközőzóna, ami megvédi őket, és folytathatják a kényelmes életüket. Így volt ez például a török elnyomás alatt is.

Egy hiba beismerése az nagyvonalúságot igényel, ma ez hiányzik az európai politikából különösen. Ma már mindenki kerítést épít, de soha egy európai vezető nem ismerte el Magyarországot, aki ezt először meglépte – emelte ki Orbán Viktor. A rezsiharc az első csaták között volt Brüsszellel 2010 után Magyarországon. Amikor a baloldal irányított, a baloldali kormányok folyamatosan engedték, hogy emeljék a szolgáltatók a rezsiárakat, amik így az egekben voltak. Nagy csata volt ezt megváltoztatni – mondta a miniszterelnök. A rezsiárszabályozás rögzítette a gáz meg a villany árát. Bécsben ma az áram ára duplája budapestiek, a berliniek meg háromszor annyit fizetnek, mint mi.

A baloldali képviselők, a Gyurcsány-féle csoport a mai napig piaci árat követel, ez 380-400 ezerrel nagyobb költséget jelentene a magyar családoknak – emelte ki.

 

Brüsszel semmit nem tett, amikor már lehetett látni, hogy felfelé fognak menni a rezsiárak Európában, ráadásul továbbra is árat emelnének az áram és a villany, valamint az üzemanyag esetében, a klímavédelemre hivatkozva – tette hozzá a miniszterelnök. A magyar álláspont, hogy nem a lakossággal, hanem a klímaromboló cégekkel kellene ezt megfizettetni. A V4-ek ellenállnak – emelte ki Orbán. A nyugati országokban a politikustól nem azt várják el, hogy irányt mutasson és vezessen, hanem az intézményeket menedzselgesse. Jobb a gyenge vezető. Új ellenség ütötte fel a fejét, nem lehet hagyományos megoldásokra támaszkodni, felelős döntések kellenek, virágcsokrokkal nem lehet megvédeni a határt, miközben a rendőröket és a katonákat támadják a határon.

Járványok és migrációk korát éljük, a vezetőknek dönteni kell, ha a rezsiár nő, azt meg kell fékezni. A migráció okait nem csak elmagyarázni kell, meg kell akadályozni, hogy az illegális migránsok bejussanak. Nyugaton bizonytalanság van, ez a különbség köztük és Közép-Európa között – tette hozzá. A V4 visz javaslatokat az árak növekedésével szemben a jövő heti EU-csúcsra – jelentette be Orbán Viktor.

A mostani szabályozási rendszer a spekulációnak teret nyit, ez rossz szabályozás, meg kell változtatni. A klímaromboló cégeket kell megadóztatni, nem az embereket – ezzel a gondolattal zárta Orbán Viktor az interjút.

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close