Gazdaság

A vállalkozások vezetésének generációváltását segítő program indult

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy „Evolúció – megújuló vállalkozások programja” néven új, a vállalatvezetők generációváltását támogató programot indít az ITM.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára rámutatott arra, hogy a generációváltás sikere a közeljövőben százezrek sorsát érinti. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon 53 ezer olyan vállalkozás van, amelynek vezetője 65 év körüli, ez a vállalkozói csoport adja a versenyszférában foglalkoztatottak 8 százalékát, a teljes vállalati hitelállomány 6 százalékát, és a teljes vállalati árbevétel 4 százalékát.

A program célja, hogy patrióta módon elismerje az 1980-as, 1990-es években első vállalkozásindító generáció több évtizedes munkáját és segítse őket a további működtetésben. Azt is szeretnék elérni továbbá, hogy a cégvezető nyugdíjba vonulásával a vállalkozás lehetőség szerint magyar tulajdonban megmaradjon.

György László megjegyezte a stabil foglalkoztatás, és a biztos megélhetés kulcsa nemcsak az, hogy legyenek erős magyar vállalkozások, hanem az is, hogy ezek fenn tudjanak maradni, amihez idővel elkerülhetetlen a “stafétabot átadása”.

A programban komplex tanácsadói szolgáltatást vehetnek igénybe a vállalkozások, az ingyenes tanácsadással a cégérték meghatározásában, az átadási folyamat tervezésében, valamint a továbblépéshez szükséges finanszírozási forma megtalálásában segítenek.

Az ITM államtitkára ismertette, hogy olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek legalább 5 lezárt üzleti évvel rendelkeznek, kettős könyvvitelt vezetnek és a tulajdonos életkora 55 év vagy afeletti.

A programban való részvételre 2022. augusztus 31-éig lehet jelentkezni az evolucio.ifka.hu oldalon, ügyfélkapu azonosítóval.

Forrás/fotó: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close