Közélet

Havi 3000 forintért van albérlet Csernobilban, egyre több a kiadó lakás

Évente több tízezer turistát vonz egy 2600 négyzetkilométeres zárt övezet, amely egy energetikai létesítmény körül terül el. A terület feletti irányítást gyakorló illetékeseknek pedig éppen ezért komoly ingatlanfejlesztési tervei vannak.

Igen, jól gondolja, a csernobili zárt zónáról beszélünk, ahol a kijevi kormányzat 36 objektumot adna még az idén bérbe, köztük hét földterületet potenciális napkollektorok számára. Bár a zóna 40 százaléka emberi mértékben szinte örökké élhetetlen lesz a magas radioaktivitás miatt, az állami területeket menedzselő Ukrán Állami Ingatlanalap amit lehet, „fel akar támasztani hamvából”.

Végtére is a zárt zóna több korábbi lakója visszatért már elhagyott otthonába, ahol a sugárzás magasabb értékű a normálisnál, de nem halálos. A Kyiv Post írása szerint ha más nem, az alacsony albérleti árak vonzóvá tehetik az ingatlanozást az atomerőmű viszonylagos közelében, 700 négyzetmétert például havi 11 dollárért, 3400 forintért vesztegetnek.

Egy öt évre szóló bérleti szerződés a várakozások szerint nem fogja meghaladni a 11 500 forint/hónapot, de az is lehet, hogy 0,01 hrivnyát kérnek majd el egy kétemeletes szállóért. Az ukrán ingatlanalap várakozásai szerint az említett szállót egy vállalkozó kedvű befektető például hostellé alakíthatná át. Van olyan, aki régebb óta pénzt csinál az atomkatasztrófából: az alaptól már öt éve bérelnek 20 objektumot. Köztük van Olena Necsiporenko, aki havi 3700 forintért egy 60 négyzetméteres, ABC-vé alakított üzlethelyiséget üzemeltet Csernobilban. Átlagosan 933 ezer forintot termel meg, amikor éppen nincs világjárvány és a pandémia miatti korlátozás. Jóllehet új kormányzati szabályok léptek életbe, így akár hatszorosára is emelkedhet a bolt bérleti díja.

Van már egy helyi hotel is a zónában, az üzletnek kifejezetten jót tett az HBO Csernobil című  sorozata, valamint az, hogy visszatért a vadvilág a nyomasztó, de egyben elbűvölő, látnivalóban bővelkedő zárt zónába.

 

Forrás: index.hu, fotó: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close