Közélet

Hamarosan igényelhetjük a háziorvosoknál az ingyenes influenzaoltást

A szakemberek szerint a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának, az előrejelzések ugyanis azt mutatják, hogy idén jóval több megbetegedés lesz, mint tavaly. A várakozások szerint az idei influenzaszezon súlyosabb lesz a tavalyinál többek közt amiatt, mert hazánkban jelenleg korlátozások nélkül élhetünk, nincs például kötelező maszkviselés, ami az influenza terjedését is gátolná.

Az Indexnek korábban több háziorvos is arról beszélt, hogy éppen emiatt nagyon fontos, hogy beadassuk az influenza elleni védőoltást, amely a szokott módon a háziorvosoknál lesz elérhető. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főorvosa a Népszavának most elárulta, legkésőbb október 15-ig, azaz jövő péntekig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás.

A kormány a célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít, továbbá a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt. Ez utóbbit október 15-ig igényelhetik a háziorvosok a 3 éven aluli krónikus betegek oltásához.

Idén, miután tavaly elmaradt a járvány, a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának – mondta Ócsai Lajos, aki szerint most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Ezért kevésbé védett az emberi szervezet az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni.

A főorvos beszélt arról is, hogy egyidejűleg biztosan nem lehet senki influenzás és covidos, de egymás után már meg lehet kapni a kettőt. Ebben az esetben mindkét betegség súlyosabb lehet, egy covid utáni influenzába akár bele is lehet halni, hiszen egy legyengült immunrendszerre érkezik az újabb vírusfertőzés.

Probléma az is, hogy az influenza és a koronavírus fertőzésnek a kezdeti szakaszban nagyon hasonlóak a tünetei, miközben a két betegség nagyon eltérő terápiát kíván. Csak gyors diagnosztikai PCR teszttel lehet egyértelműen eldönteni, hogy adott esetben melyikről van szó. Ilyen teszt pedig csak a covid-fertőzöttek számára érhető el. A pontos diagnózishoz már az első, felső-légúti tüneteknél tesztelni kellene a betegeket. Ha viszont valaki felvette az influenza-oltást, akkor jó eséllyel kizárható, hogy a tüneteit influenza okozza, és emiatt gyorsabban juthat a számára szükséges Covid-terápiához is.

 

Forrás: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close