Közélet

Bővül a pedagógusképzés támogatását célzó ösztöndíjprogram

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatára az eddigieknél többen részesülhetnek a pedagógus-utánpótlást támogató Klebelsberg Képzési Ösztöndíjban. A Magyar Közlönyben közzétett rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti a programban való részvételt” – jelentette be Schanda Tamás.

Az ITM miniszterhelyettese hozzátette: a támogatott hallgatóknak akkor sem kell visszafizetniük az ösztöndíjat, ha pályakezdőként egyházi vagy modellváltó egyetemek által fenntartott köznevelési intézményben helyezkednek el. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program a tanári, tanítói vagy gyógypedagógus pályát választó hallgatókat motiválja a végzettségüknek megfelelő, tartós elhelyezkedésre. Pályázatot a magyarországi felsőoktatásban, osztatlan tanárképzésben, gyógypedagógia vagy tanító alapképzésben tanuló, magyar anyanyelvű hallgatók nyújthatnak be. Az ösztöndíj összege fejenként és félévente, a tanulmányi átlag függvényében 125-375 ezer forint lehet. A támogatottaknak vállalniuk kell, hogy a diplomaszerzés után a végzettségüknek, szakképzettségüknek megfelelően főállású pedagógusként helyezkednek el meghatározott intézményi körben.

Az új előírások értelmében pályakezdőként egyház vagy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány által fenntartott köznevelési intézményben is munkába állhatnak a frissen végzett pedagógusok. A kibővített körbe tartoznak az egyház által fenntartott felsőoktatási intézmény köznevelési intézményei is. A lehetőség vonatkozik minden jelenleg szerződéses hallgatóra és azokra a volt ösztöndíjasokra is, akik 2021. június 1-jét követően szerezték meg oklevelüket.

Schanda Tamás hangsúlyozta: „A kormány kiemelt célja, hogy az egyetemek a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat képezzenek egységes és átjárható rendszerben. A pálya vonzóbbá tétele érdekében a közelmúltban döntöttünk arról, hogy a felsőfokú tanárképzés a jövőben hat helyett öt évig tart. 2022 szeptemberétől új szaktanári képzéseket indítunk természettudományos területen. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programban mostanáig több mint négyezer hallgató kapott összesen közel hatmilliárd forintot, a kedvező változtatásokkal még többek előtt nyitjuk meg ezt a lehetőséget.”

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: MTI

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close