Közélet

Itthon sikerült megvédeni a rezsicsökkentés eredményeit, nyugaton lassan megfizethetetlen lesz a fűtésszámla

Miközben Magyarországon továbbra is érezhető a rezsicsökkentési program eredménye, nyugaton elszállni látszanak az energia árak, amelyet természetesen az adófizetők szenvednek meg. A bármiféle megfontolás nélküli zöldítés úgy tűnik mégsem jött be, most pedig az ATV híradója szerint új stratégiai gáztározót hozhat létre az Európai Unió, amiről Európai Bizottság elnöke is beszélt a tegnapi nap során. A megoldásra azért van szükség, mert csúcsot döntött a földgáz és az áram ára, miután az orosz Gazprom visszafogta az Európába irányuló gázszállítást, az európai energiatermelés pedig látszólag elégtelen a saját igények kielégítésére is.

Bár az erőltetett zöldítési programot már évek óta elkezdte Brüsszel, eredményt nem sokat értek el– legfeljebb a teljes energiahordozó függőséget Oroszország felé. Ezt bizonyítja az is, hogy a földgáz nagy szerepet játszik a háztartások és a vállalatok ellátásában, amit természetesen ki is használ az Európát ellátó Gazprom. A nyugati országok saját politikájuk áldozatai lettek– éppen mint a migráció esetében–, a Gazprom ugyanis hónapok óta visszafogja a szállításokat, és a nagy osztrák és német tározókból látja el az európai országokat, ami felhajtotta a gáz és az áram árát, ráadásul éppen a fűtési szezon kezdetén. Ebből nem lesz rezsicsökkentés a haladó nyugaton.

Spanyolország és Franciaország szerint az uniós tagországoknak együtt kellene megoldást találni annak érdekében, hogy meg lehessen védeni a legszegényebb polgárokat és a vállalatok versenyképességét.

Példa nélküli energiaár-emelkedést tapasztalunk, amit nem lehet nemzeti szinten megoldani. Egyeztetni kellene a válaszlépéseket – fogalmazott a spanyol pénzügyminiszter.

Nos erre hazánk két választ is adott. Egyrészt vétózta az óriási kitettséggel járó uniós klímastratégiát, másrészt pedig előnyös szerződésekkel biztosította a hazai fogyasztás kielégítését. Eközben az uniós döntéshozók még csak most kezdenek kapcsolni.

Két hét múlva, az Európai Tanács ülésén tárgyalni fogunk egy új stratégiai tározó létrehozásáról. Emellett meg kell vizsgálni azt a lehetőséget, hogy leválasztjuk az elektromos áram árát a gázárakról – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ugyanakkor ez a döntés minden bizonnyal nem fog sokat jelenteni azoknak a nyugat európai embereknek, akik idén télen nem fogják tudni kifizetni a fűtésszámlát.

 

Forrás: pestisracok.hu, fotó: gazor.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close