Közélet

Világszinten egyedülálló a magyar zöldhitel fix kamatozása

Elindult minden idők legolcsóbb hazai lakáshitele, az úgynevezett zöldhitel, és ezzel párhuzamosan elérhetőek a zöld csok-hitelek is. A kettő között a lényegi különbség az, hogy előbbinél maximum 2,5 százalék lehet a kamat, az utóbbinál pedig még kamat sincs. A kölcsönöket kizárólag alacsony energiaigényű új ingatlanra lehet felvenni – számolt be az M1 Híradója.

Egymás után készülnek el a napelemes tetőcserepek a magyar tulajdonú Terrán pécsi gyárában, ahol egy teljesen új gyártósort állítottak be a termelésbe, hogy ki tudják elégíteni a környezettudatos megrendelők igényeit. Ami mostantól várhatóan jelentősen megnő azzal, hogy elindult az új, alacsony energiaigényű lakás vásárlására, illetve építésére fordítható szuperolcsó zöldhitel.

A speciális kölcsön egy fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel, amelynek a maximális futamideje 25 év, maximális értéke pedig 70 millió forint lehet. Jelenleg ilyen magas hitelösszeget, ilyen kedvező kamat mellett sehol nem lehet felvenni. Fontos tudni, hogy egy igénylő csak egy zöldhitelt vehet fel és tíz évig életvitelszerűen a megvásárolt ingatlanban kell laknia, amiben csak adóstársai szerezhetnek tulajdonjogot. Ez kizárja, hogy a szuperhitelt lakásbefektetők vegyék fel. Egyébként már több banknál is elérhető az új konstrukció.

„Jelenleg hat bank termékpalettájában található meg a konstrukció, de az elkövetkezendő hetekben további bankoknál is megjelenhet a zöldhitel. Vannak azonban eltérések az egyes banki ajánlatok között. Akad például olyan pénzintézet, amely a 2,5 százalékos kamatnál kedvezőbb feltételekkel, két százalék alatti kamaton kínálja a kölcsönt. Az azonban egységes, hogy egyik pénzintézet sem számít fel folyósítási díjat, ezt akciós jelleggel elengedik” – mondja Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője.

Ez az okos ház a föld geotermikus energiáját hasznosítja. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a Magyar Nemzeti Bank által indított zöldprogram segítségével egyre több ilyen otthon épül fel a jövőben.

„Ez azért nagyon fontos, mert az elkövetkezendő időben arra lehet számítani, hogy az alapkamat növelésével párhuzamosan a hiteltörlesztők is emelkedhetnek, de a zöldotthon programnak a két és félszázalékos, végig fix kamatozású hitele világszinten egyedülállóan kedvező konstrukció” – húzta alá Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

A zöldhitelt bárki felveheti, egyedülállók és gyermektelenek egyaránt. A gyermekes családok számára ugyancsak elérhető a zöld csok-hitel, ami annyiban más az előzőtől, hogy itt még kamatot sem kell fizetniük az igénylőknek. A legfontosabb feltétel ebben az esetben az, hogy legalább kétgyermekes, vagy két gyermeket vállaló családok vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a zöldhitel és a zöld csok-hitel kombinálható, ami további pénzügyi előnyt jelenthet a családok számára.

Forrás: hirado.hu, fotó: vg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close