Közélet

Jó hír a kisállattal költözőknek: megugrott a budapesti állatbarát albérletek száma

A kínálatban jelentősen nőtt az olyan albérletek aránya, amelyeknél a tulajdonosok engedélyezik a bérlőknek, hogy kisállatot hozzanak magukkal. A kiadásra meghirdetett lakások és házak között egyre nagyobb arányban vannak azok, amelyekbe a bérlők magukkal vihetik az kisállataikat, például kutyát vagy macskát – derül ki az ingatlan.com állatok világnapjára készített – az elmúlt években feladott több mint 420 ezer albérlethirdetés adatain alapuló – összefoglalójából. A kérdés azért is érdekes, mert már évekkel ezelőtt is több millió kutya és macska élt a magyarországi háztartásokban. A bérlők pedig a bérbeadókra vannak utalva, ha kisállataikkal szeretnének költözni.

Budapesten 2016-ban csak a kiadásra meghirdetett lakóingatlanok 10 százalékába lehetett kisállatot vinni, idén viszont már 18 százalék volt ez az arány. Országosan is hasonlóan alakult a helyzet: a 2016-os 10 százalékkal szemben 2021-ben már a kiadó albérletek 15 százaléka volt állatbarát. Az idén ráadásul a teljes kínálat szűkülése mellett emelkedett az állatbarát albérletek száma és aránya, ami a kisállattartás növekvő elfogadottságát jelzi.

A budapesti változásokkal összhangban vannak az országos adatok is. 2016 januárja és szeptembere között a feladott albérlethirdetések 10 százalékánál engedélyezték a tulajdonosok, hogy a bérlők a kedvenceikkel költözzenek. 2021 azonos időszakában pedig ugyanez már a feladott kiadó lakás- és házhirdetések 15 százalékára volt igaz. Az ingatlan.com adatai szerint idén több mint 9 ezer, országosan összesen pedig több mint 12 ezer állatbarát albérlethirdetés volt a kínálatban.

Az ingatlan.com összefoglalója felhívja a figyelmet arra, hogy a tulajdonosok előírásai mellett a vonatkozó jogszabályokat is figyelembe kell venniük az érintett bérlőknek, csakúgy, mint a társasházak szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) és házirendjét, továbbá az adott önkormányzat kisállattartásra vonatkozó szabályait is.

Forrás: nlc.hu, fotó: csacska-macska.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close