Gazdaság

Sokan kezdhetnek el újból törleszteni

A pénzintézetek várakozásai szerint azzal, hogy a morató­riumban maradást külön kell kérvényezni, sok lakossági ügyfél kezdhet újból törleszteni annak ellenére, hogy nagyjából háromnegyedmillióan továbbra is jogosultak a törlesztési haladékra.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nagyjából 1,15 millió lakossági és 25–30 ezer vállalati ügyfél volt a moratóriumban, amikor a kormány az újabb hosszabbításról döntött. A lakossági területen a moratóriummal az arra jogosultak 54 százaléka élt tavaly év végén, ez az arány idén júniusra 48 százalékra csökkent – közölték lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Kifejtették: a jegybank értékelése szerint a védernyő alatt maradás objektív feltételeinek 700–800 ezer adós felelhet meg.

A Money.hu értékelése szerint miután a szabályok a „háztartás rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent” kitételt nem de­finiálják (nem kötik semmilyen objektív értékhez), lényegében bárki kérheti a moratóriumban maradást. A bankok várakozásai szerint a vállalati ügyfelek legfeljebb öt százaléka élhet a törlesztési haladékkal.

A lakossági területen pedig – hiá­ba jogosult a védernyő alatt maradni a jelenleg moratóriumban lévők 60–80 százaléka – önmagában az a tény, hogy ezúttal az ügyfél lépéséhez, bejelentkezéséhez kötik a bennmaradást, nagyon sok ügyfelet hoz vissza a fizetők közé. A bankok álláspontja szerint felére, ötödére is eshet az a hitelállomány, amelyre törlesztési haladékot kértek. A Magyar Bankszövetség a lakossági bankszámlaforgalom, alapján történő modellezése szerint az ügyfelek 81 százaléka különösebb gond nélkül tudna visszatérni a törlesztéshez.

A Magyar Nemzeti Bank által kimutatott 2020. februári személyi hitel átlagkamatra – 11,99 százalékra – számítják át visszamenőlegesen a moratóriumban lévő összeget. A folyószámlahitelek átlagkamata húsz, a hitelkártyáké 25 százalék körül volt, így a kamatteher lényegében megfeleződött ezeken a hiteleken. A Money.hu kérdésére válaszoló bankok szerint a teljes moratóriumban lévő tartozás tekintetében messze nem a folyószámla– vagy hitelkártya tartozások jelentik a legnagyobb tételt.

A CIB Banknál például a moratóriumban érintett hitelállománynak mindössze kettő, a Takarékbanknál 14 százalékát teszi ki. Az ügyfélszámot tekintve ugyanakkor a moratórium alatt lévő szerződött ügyfelek 30–34 százaléka, nagyjából 400 ezer ügyfél görgetett maga előtt ilyen tartozást.

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: civishir.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close