Közélet

Már az emberiség fele mobilnetezik

Hat százaléknak nincs még hozzáférése a technológiához. Friss beszámolót hozott nyilvánosságra a globális mobilinternet állapotáról a GSM Association, a szervezet szerint immáron az emberiség fele használ mobilinternetet, a 2014-es első jelentésében még csak a harmaduk élt a technológiával. Ennél is nagyobb jelentőségű előrelépés, hogy a hat évvel ezelőtti 24 százalékról 6%-ra esett az olyanok aránya, akik lefedettség hiányában nem képesek mobilnetezni.

A tanulmány megállapítása szerint a 3,8 milliárd mobilinternetet nem használó személy közül 450 millióan vannak olyanok, akik nem képesek a szolgáltatást igénybe venni. A GSMA szerint a mobilnetet mellőzőket tipikusan a tudatosság hiánya, a digitális ismeretek nélkülözése, továbbá a költség tartja vissza a mobilnet használatától, a faktorok egyenként és kombinációkban is jelen lehetnek.

A mobilnetet nem használók 93 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él, a technológiát lefedettség hiányában elérni nem képesek 98 százaléka közülük kerül ki.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány nem tett jót a mobilnet terjedésének, számos országban nőtt miatta a telefonok és a mobilnet ára. További rossz hír, hogy folyamatosan lassul a mobilnetes lefedettséggel még nem rendelkező területeken a hálózatok kiépítésének üteme.

Forrás: origo.hu, fotó: hvg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close