Közélet

Élénkítik a hitel- és a lakáspiacot az állami támogatások

A használt ingatlanoknál a korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek, sokan költenek energetikai felújításra, beépíthető bútorokra és konyhai gépekre – közölte a Magyar Hírlappal az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont.

A januártól elérhető állami támogatások hatására, a kereslet növekedésnek indult. A csökkentett áfa és az otthonteremtési támogatások hatására látványosan élénkül az újlakás-építési kedv – közölte lapunk érdeklődésére közös válaszában az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont. Felidézték: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2021 első fél évében 9795 új lakás épült, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma 15 274 volt, ami 22 százalékkal több, mint 2020 első félévében. Minden megyében növekedett ezeknek a lakásoknak a száma az előző év azonos időszakához képest.
A jegybank adatai alapján a piac erőteljes növekedésnek indult, március óta minden hónapban rekordokat dönt a lakáshitelezés, júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot. Az OTP Bank első fél éves adatai is ezt támasztják alá, ebben az időszakban nőtt a szerződéskötések száma, amiben az állami támogatásoknak is jelentős szerepe volt. 2021 első fél évében több mint 14 700 családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylést fogadott be az OTP, amelynek összege az áfa-visszaigénylésekkel együtt csaknem 67 milliárd forint.

Az államilag támogatott hitelekre 94 milliárd forint értékben érkezett be igénylés, emellett a piaci hitelek iránti kereslet is növekedett több mint tízezer igénylés érkezett, 162 milliárd forint értékben. A babaváró kölcsönöknél a második negyedévben erősödött a kereslet. A második negyedévben húsz százalékkal nőtt a folyósított babaváró kölcsönök összege az előző negyedévhez képest az OTP-nél.

A felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek. Az első félévben csaknem ötezer otthonfelújítási hitelkérelem érkezett be az OTP Bankhoz. Legnagyobb arányban energetikai felújításra költöttek a hitelfelvevők (tetőfelújítás/-szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, nyílászárók, klíma), ezenkívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése, valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy az OTP Bank részt vesz az MNB által a Növekedési Hitelprogram keretében meghirdetett Zöld Otthon Programban, a jegybankkal kötött megállapodást követően ez a konstrukció is elérhető lesz a pénzintézet kínálatában.

Az OTP Ingatlanpont szakértői kérdésünkre azt írták még, az államilag támogatott konstrukciókkal megvásárolt ingatlanok árában nagy a szórás. Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatai szerint a fővárosban nem ritka az akár százmillió feletti érték, de az átlagingatlanár negyvenmillió forint körül alakul. Vidéken a régiókon belül is nagyok az eltérések, a Dél-Dunántúlon a Balaton-part kivételével 20, az Észak-Dunántúlon a nagyvárosokban 60–70, kisebb településeken 30–40, a Dél-Alföldön a nagyobb városok környékén 25–30, Északkelet-Magyarországon településtől függően 40–50 millió forint az ingatlanok átlagára. A támogatott ingatlanok árának emelkedése szinte mindenhol megfigyelhető.

Forrás: magyarhirlap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close