Közélet

Még tovább emelkedhet az étolaj ára, pedig már így is 30 százalékot drágult

A KSH augusztusi jelentése szerint továbbra is kitart az étolaj árának meredek emelkedése, pedig az elmúlt egy évben így is 30 százalékkal lett drágább. Karácsonyig azonban további áremelkedés jöhet.

A 24.hu szerda reggeli cikkében azt írja, másfél év alatt nagyjából másfélszeresére drágult az étolaj ára. 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forintért lehetett kapni egy litert a KSH adatai szerint, tavaly márciusban aztán 500 forint fölé emelkedett az ár. Innentől elszállt a drágulás: decemberben már 571 forint volt az átlag, februárban 600, idén augusztusban pedig 701 forintot rögzítettek a statisztikusok. Az élelmiszerek gyakorlatilag kivétel nélkül drágulnak, de az étolaj még ezek közül is kiemelkedik, és a 24.hu által megkérdezett szakértők azt mondják, további áremelkéssel kell számolni.

Miért drágul ennyire az étolaj? Az étolaj drágulásának egyik felhajtója Kína hatalmas takarmányigénye. Ott a sertéspestisben megtizedelt állatállományt próbálják újratelepíteni, ami felfelé húzza több termény, így a szója, a napraforgó és a repce árát is. Így a globális tőzsdei árak is emelkednek, ezzel pedig együtt mozog a hazai élelmiszerek ára – magyarázta Némethné Dr. Pál Katalin, a GKI kutatásvezetője.

A szakértő szerint emellett a járvány utáni szállítási zavarok és az üzemanyag drágulása is közrejátszik az étolaj árának drasztikus emelkedésében, ahogy a várt rekordtermés elmaradása – repcéből már biztosan, napraforgóból pedig valószínűleg – szintén árfelhajtó hatású. Raskó György agrárközgazdász szerint az infláció további plusz forintokat tehet majd rá az étolaj árára, ahogy más élelmiszerekére is. Karácsonyig ez további 3-5 százalékos drágulást jelenthet, ami 720-735 forint körüli literenkénti étolajárat eredményezhet. Tavaszra az agrárközgazdász azonban ezek után kizártnak tartja a további drágulást.

Forrás: forbes.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close