Közélet

Beadták az első covidtablettát hazánkban

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatokat végeznek a Semmelweis Egyetemen

A nemzetközi vizsgálathoz augusztus 23-án csatlakozott az egyetem, amely az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-s szinten itt adták be másodikként a szóban forgó, klinikai vizsgálati fázisban lévő készítményt – számol be az intézmény honlapja.

A klinikai gyógyszervizsgálatoknak szigorú kritériumai vannak arra vonatkozóan, hogy egy, a részvételre nyitott és alkalmasnak tűnő beteg beválasztható-e a programba. Az európai uniós vizsgálati helyszínek közül elsőként a Semmelweis Egyetem végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező Covid–19-beteg részletes szűrését, továbbá hazai szinten elsőként, az EU-országok közül másodikként vont be beteget a vizsgálatba az egyetem. Emellett intézményi szinten nagyon rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás.

„A Semmelweis Egyetemre érkező Covid-19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt” – emelte ki Merkely Béla.

A rektor arra számít, hogy az esetszámoknak az elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog. A lehetőség a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő covidpozitív betegek számára nyitott. A tesztelésbe való bekapcsolódás további feltételeiről, a vizsgálat menetéről, valamint a jelentkezésről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban olvasható bővebb információ a klinika honlapján.

A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján. A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó program célja annak igazolása, hogy az adott, szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid–19-betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát. Amennyiben a sikeres program után engedélyt kap szer, csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek száma.

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: MTI

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close